Гръцки полицаи заловиха двама офицери от турската армия в кола на трафиканти на хора, която била с български номера, съобщиха от полицията.

Арестът бил извършен в Ксанти в четвъртък, съобщиха от местната полиция. Двамата турски офицери, заедно с двама иранци и трима сирийци били в BMW с българска регистрация. Не станало веднага ясно как двамата турски офицери са влезли в Гърция и дали ще отправят молба за получаване на убежище. „Не изключваме те самите да са част от операция за трафик на хора“, каза източник от полицията в Атина.

До момента няколко турски граждани избягаха в Гърция след провалилия се опит за преврат срещу турския президент Реджеп тайип Ердоган през юли. Сред тях бяха и осем военни, които се добраха до района на гръцкия гр. Алесандруполис с хеликоптер , поискаха убежище в Гърция, твърдейки, че животът им е в опасност, макар и да не са участници в преврата.

Анкара призова Атина да екстрадира всички, но засега въпросът не е обсъждан на съдебно ниво, доколкото все още не е взето решение за даването на убежище на тези осем турски военни. Според някои наблюдатели този въпрос може да предизвика криза в отношенията между двете страни, които са членки на НАТО.