Кулинарният фестивал „Гозбите на Добруджа“ събра десетки почитатели на местната кухня в село Сребърна. Събитието, започнало преди шест години като празник на гърнетата, се е превърнало вече в една от главните атракции в календара на община Силистра, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Своите специалитети демонстрираха около 120 участници, които бяха приготвили 500 вида ястия. Традиционната кухня бе представена от цели семейства, които грижливо съхраняват рецептите и ги предават от поколение на поколение. Фамилия Симови например показаха три вида супи – рибена чорба, приготвена от пет различни вида риби, телешко варено и агнешка чорба. Сред най-интересните и характерни ястия са маджунената каша и мамалигата. „Маджунената каша се приготвяше от моята баба на всеки празник, а мамалигата беше като деликатес. Тя може да се яде с кисело мляко, със сирене, с прясно мляко, зависи кой как я обича. Много интересно е пилето, печено на шише. Самата купа има издадена част като шише, пълни се с бира, нанизва се пилето, овкусено предварително, и отстрани се слагат картофки, лук, моркови, малко биричка. Слага се във фурната и се пече три часа на бавен огън“, разказва Димитрина Симова.

Тиквата като типичен продукт за есента също се използва много в добруджанската кулинария. Марина Маринова е приготвила пълнена тиква, печена във фурна, с гъби, лук и кайма. Плодовата тиква пък е пълнена с дюли, ябълки, круши, мента. Задължително присъстват и бобовите ястия с чушки, както и селско втасало динче, част от задължителната туршия в Сребърна.

Изненада са кюфтетата от орехи, направени с подправки, черен пипер и магданоз. Това е стара рецепта от времето на сватбата на цар Иван Шишман, като с такива кюфтета той е черпил гостите си. Описана е в книга и оттам Валентина Цонева е решила да я приготви за фестивала.

Освен дегустациите на интересни гозби за гостите в Сребърна имаше богата танцово-музикална програма, както и курбан от рибена, боб и агнешка чорби.