Историческата извънградска резиденция на главата на Римокатолическата църква Кастел Гандолфо в едноименното градче над живописното езеро Албано, ще се превърне в музей, поне по време на понтификата на папа Франциск.

Както съобщава вестник "Ла Република", папата се е отказал от известния дворец с голям парк, където обичаха да прекарват летните месеци неговите предшественици. От 21 октомври всички стаи на двореца ще са отворени за посетителите. Впрочем папата отвори от 1 март 2014 г. за широката публика градините на Апостолическия дворец в Кастел Гандолфо.

Зоната на лятната папска резиденция заема петдесет и пет хектара и е разположена в римската провинция Кастели Романи (в букв. превод – Римски замъци), която е част от екстратериториалните площи на Светия Престол в Италия. Те са предоставени на Светия Престол по силата на Латеранския договор от 1929 г., доколкото представляват извънградска резиденция на Папите още от епохата на Урбан VІІІ (17 в.).

В градините „Барберини”, които до днес бяха малко познати, могат да бъдат видени изключителни природни и археологически забележителности: Градината на Магнолията, Пътеката на розите, Пътеката на ароматните билки, Пътеката на нинфеите, градината „Белведере”. В близост до вила „Барберини”, с изглед към езерото Албано, се намира вилата на император Домициан, също вече достъпна. Посетителят ще може да се потопи в руините на императорския театър. От площад „Куадрато” или от градините „Белведере” пък се открива невероятна гледка към областта Лацио, та чак до синята линия на Адриатическо море.