Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане на партийните редици. Президентските избори са президентски, а не парламентарни.

Това каза в интервю за бТВ президентът Росен Плевнелиев. По повод твърденията на премиера Бойко Борисов, че ако ГЕРБ не е първа политическа сила на първи тур на президентските избори, правителството ще подаде оставка, Плевнелиев коментира, че има коректни взаимоотношения с премиера и че е изразил пред него своето несъгласие, че се вкарва елемент на нестабилност. За Борисов Плевнелиев каза, че „той е горд човек, състезателен човек. Той е спечелил не една битка и продължава да иска да печели, каза Плевнелиев. Според него, ако народът предпочете някой друг, е морално и достойно тази политическа формация да преосмисли позициите си. Той добави, че му се иска, президентските избори да не доведат до това правителството да падне.

Критиката трябва да бъде градивна, с ясни аргументи – така обясни Плевнелиев някои свои критики към Борисов. „Моите несъгласия с премиера са много на брой – като мините с казуса с Марковска, през казуса с назначаването на един олигарх за шеф на държавна служба, като мините през казуси, свързани с външнополитически аспекти на дейността на държавния глава. Тези разлики трябва да се уважават, да ни обогатяват, а не до водят до политически войни”, заяви Плевнелиев. Думите на Борисов за президента, че „грешката му е че правейки се на ястреб с до голяма степен влоши отношенията ни с Русия”, Плевнелиев обясни, че „аз съм първият държавен глава, демократично избран в България, който системно и категорично се противопостави на руския президент, в никакъв случай не ме прави ястреб. Това ме прави човек и политик с позиция” каза Плевнелиев като уточни, че прави голяма разлика между Кремъл и Русия. На въпрос защо тогава е наградил с най-високото държавно отличие руския посланик Юрий Исаков Плевнелиев каза „защото правя разликата между руския президент и руския народ, Кремъл и Русия, защото стоя зад българската държавност, която трябва да показва своята коректност към държавностите на всеки от другите народи. Наградата на руския посланик е жест на отношение на българската държава към руската държава” каза Плевнелиев.

Достойнството е труден връх. Вярвам, че като държавен глава му отива да даде нужното да признава всички, заемали този пост. Лично аз съм научил много от президентите Желев и Стоянов, но това, което научих от Първанов – аз дори гледах да не правя като него, каза още президентът.

Нацията има нужда от достоен президент, който да познава конституцията и да познава духа на конституцията, смята президентът, като подчерта, че в основния закон няма определение за баща и майка на нацията.