Даниел ДЖУМАЛИЙСКИ
Усещате ли онези специални вибрации, които предизвиква всеки празник на джаза? Остава само месец до 41-ото издание на Русе Джаз Фест, който тази година ще се проведе на 18 и 19 ноември в Доходното здание.
Днес ще ви представя един изключително интересен проект, включващ изпълнители от Германия и България. И четиримата музиканти са изкушени от фюжън джаза в различните му варианти. На русенска сцена групата ще изпълни композиции и аранжименти на безспорната си звезда - басиста Волфганг Шмид. Може да се каже, че за този проект - да използвам модерната дума - съм едновременно и майка и баща. С три четвърти от участниците от години съм в изключително близки и приятелски отношения.
Познавам Борис от времето, когато щъпукаше по сцената покрай баща си - незабравимия за всички русенци Петър Петров-Парчето. С Борис ни свързват много музикални изяви, няколкомесечно джаз приключение в Арабските емирства, съвместни проекти, един от които е RUSSE JAZZ SYNDICATE.
Приятелството ми с Волфганг пък датира от 1991-а, когато в джаз клуб „UNTERFAHRT“ в Мюнхен запитах непознати музиканти – имат ли своя организация и кой е председателят, тъй като аз съм от Българската джаз федерация (измислица, която още не знам как изтърсих). Тогава се запознах с него, слабичък мъж с дълга, прошарена коса. Любовта, която и двамата изпитваме към джаза, положи основата на прекрасно приятелство, в резултат на което стана възможно гостуването му в София със супер групата „Wolfgang Schmid’s Kick“, а след година двамата осъществихме концерт на ФОЛК СКАТ БЕНД в Германия. Когато преди месец му се обадих с предложение да свири на русенския джаз фестивал, Волфганг не се замисли и за миг, и каза, че ще е голяма чест и удоволствие за него да посети родния ми град.
Връзката ми с Николай Данев е на друга основа; той е човек с който изпитваме една и съща любов и страст - любовта и страстта към ударните инструменти, а всеизвестно е, че „барабанист за барабаниста е брат“. Но да не изпадам в умиление, а да представя участниците в този много специален квартет „S-P-L-D“.
(S) Волфганг Шмид е един от най-известните и успешни басисти в Европа. Той е утвърдил името и таланта си като продуцент, композитор и музикален директор в над 400 албума и множество театрални продукции. Неговият характерен, понякога агресивен стил на музициране и стилистично многообразие са му донесли спечелването на множество музикални класации в САЩ и Германия и го правят пример за басисти изпълняващи фънк и фюжън. Шмид свири както с перце, така и с пръсти и често използва слап-техника. В многогодишната си успешна кариера е направил много световни турнета, свирил е на сцените на всички големи фестивали. Той е автор, участник и водещ в култовата поредица на германската телевизия ARD „Superdrumming“! През 70-те години е централна фигура в легендарната джаз-рок група „PASSPORT“ на Клаус Долдинер, която и днес продължава да изнася концерти под името „Classic Passport“. Шмид създава редица собствени проекти - „Head, Heart & Hands“, „Wolfhound“, а през 1988 - супергрупата „Wolfgang Schmid’s Kick“, с която посещава България през 1992 г. Участници в нея са Били Кобъм, Петър Вьолпл, Нипи Нойа и Рик Келър. През 1996 продължава съвместната си работа с Били Кобъм в групата в ”Paradox”, в която участва и китаристът Бил Бикфорд. Последното му турне е с носителите на „Оскар“ и „Грами“ Дейв & Дон Грусин, Лий Ритенър & Уил Кенеди - „The Hang All Stars“. От 2008 е член на „German Jazz Masters“ заедно с Волфганг Даунер, Клаус Долдингер и Манфред Шооф.
През 2013 написва музиката към изложбата на Татяна Буш в Ню Йорк, 532 галерия: „Фюжън“ - синтез от обекти със светлина, звук, цвят и движение.
От 1991 до 1996 е председател на „JazzMusikerInitiative“ Мюнхен. Доцент по джаз и попмузика във Висшето училище по музика в Щутгарт.
(P) Борис Петров е роден в Русе през 1970 година. Син на големия български джаз саксофонист Петър Петров -Парчето, той открива музиката в най-ранна възраст. През 1982г става ученик в Русенското музикално училище с кларинет. Печели два пъти конкурса за камерна музика „Златната Диана“ през 1984 и 1986 година. Започва да свири и на саксофон след поканата на Александър Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“. Първите му стъпки като саксофонист са ключов момент за Борис и той продължава своята кариера, като през 1989 е приет за студент в Българска държавна консерватория специалност саксофон, в класа на Светозар Русинов. Участва в много и най-различни музикални формации. 
През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992г. През същата година е ученик в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев. От 2000 година е солист оркестрант на Биг Бенда на БНР, където работи и досега. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина. През 2013 година е поканен от проф. Пламен Джуров да изпълни неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. 
От 2013 година е и музикален директор на джаз фестивала в Русе, с което продължава традициите, създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.
(L) Томас Лангер е китарист, композитор и продуцент, който до 1991 изучава китара в „Guitar Institute of Technology in Los Angeles“, където при завършването си е награден с приз за изключителен стил. През 1993 и 1995 е ученик на Тед Грийн, Скот Хендерсън и Джо Диорие в „New School of Music in New York City“. Член е на актуалната формация на световноизвестната органистка Барбара Денерлайн. От 15 години свири с Евърт Ян Фратерман (ударни) в неговата група „Тhe Fratermen“. Работил е с Ак ван Рууен, Кийт Копърланд, Aки Taкаши, Джеф Андрюс, Волфганг Шмид, Боб Минцер и други. От 20 години Томас Лангер е доцент във Future Music School, Ашафенбург, Германия.
(D) Николай Данев част от много талантливото младо музикално поколение, което се появи през последните петнадесет години. Първият комплект барабани получава като подарък от баща си на тригодишна възраст. На пет години започва уроци по пиано. Музикалните му занимания се допълват от участие в детски ансамбъл по народни танци, но барабаните винаги са били на първо място. Като тийнейджър се увлича по тежкия и агресивен саунд, свири и записва албуми с русенски банди. Един от основателите на култовата група Ahead, като след закриването й заедно с Антони Рикев (Wah Tony) и Радослав Славчев формират джаз триото „High Time“. Преди всичко обаче Николай Данев е барабанист, чиито ритми са крепили групи като „D.A.N.G.“, „Brazz Vili Dj“, „Tri O Five“, „Dirty Purchase“, „Sowthwick“, „Metaformoza“ и изпълнители като Белослава, Spens и много, много др. През 2012 година става част от „Music Clinic Records“. От скоро - дипломиран тонрежисьор, Николай Данев продължава да разширява полето за изява на безспорния си талант.