Софиянец стигна до съд в Бяла, след като будни граждани се усъмнили в поведението му и сигнализирали полицейски патрул. Така лъснало, че каналджията стои на пресечка на пътя Русе-Бяла край Обретеник и изчаква нещо или някого, за да тръгне към Дунав мост. А в тайник в карания от него бус „Ситроен Джъмпър“ били открити 8 нелегални имигранти.
Случаят е от 20 септември тази година, когато хората недоумявали какви ги върши съмнителният мъж с бус. Засекли патрул на главния път и разказали за подозренията си. Благодарение на тяхната намеса планът за нелегално прекарване на бежанците през границата бил пресечен.
Щом полицаите отишли да го проверят и отворили каросерията на буса, оттам един по един започнали да излизат натоварените 5 сирийци и 3 иракчани. Те били скрити в специално изработен тайник - под каросерията бил изграден отсек с пространство около 60-70 сантиметра, където бежанците трябвало да чакат легнали достигането си до белите държави. Отгоре върху тайника били сложени подвижни плоскости за прикритие. Щом обаче те се махнели, веднага се виждали налягалите като смъртници имигранти. 
За сериозната подготовка по нелегалното прекарване на бежанци зад граница софиянецът направи пълни самопризнания. Той предпочете да се сдобие с бърза доброволна присъда, вместо да оспорва вината си и се споразумя на 2 години пробация, през които ще трябва да се подписва и разговаря 3 пъти седмично с инспектор. Отделно през следващите 24 месеца ще трябва да изработи 200 часа годишно общественополезен труд. Беленските съдии прецениха, че договореното споразумение е справедливо и окончателно го одобриха.
Нелегалните имигранти обаче все още са задържани в ареста. Проверка показала, че четирима от тях са избягали от центровете за бежанци в Овча купел и Харманли, а останалите четирима са нелегално пребиваващи. И тъй като обвинението срещу тях е само за опит за незаконно преминаване на границата, вероятно ще се разминат само с глоби от съда и без носене на наказателна отговорност.