Мобилните оператори „Мтел“, „Виваком“ и „Теленор“ ще са големите печеливши от поредното нововъведение, правещо се уж за наша безопасност - задължително устройство за GSM връзка от кабината на асансьора с техник от поддържащата фирма. Такива паник бутони трябва да се поставят навсякъде до края на годината, което излиза по около 280 лева на вход заедно със също задължителното аварийно осветление. 
Плащанията обаче не свършват дотук, тъй като в устройството трябва да се сложи SIM-карта и да се сключи договор с някой от мобилните оператори. Предплатени карти не се допускат, което значи, че всеки месец ще плащаме такси - по 4-5-6 лева, кой както направи пазарлъка.
Има около 3000 асансьора в Русе, по 5 лева са 15 хил. лева месечно или 180 хил. лева годишно. А в цяла България са 120 000 асансьора - 600 хил. лева месечно или 7,2 млн. лева годишно, изчисли Мирослав Бъчваров, управител на „Профилифт“ ООД. За мобилните оператори това ще бъде чиста печалба. „Още преди да се приеме наредбата, ни атакуваха с оферти“, спомня си той. 
И сега между мобилните оператори се води борба и се дават отстъпки, ако някоя фирма им заведе всички клиенти. На практика обаче такава организация много трудно може да се постигне. Тъй като всеки вход с асансьор трябва да сключи договор с мобилен оператор, някой от живеещите в него, най-вероятно домоуправителят, трябва да се жертва и да застане на топа на устата като титуляр по договора. Нормално желаещи няма и процесът върви бавно - в не повече от 10% от асансьорите има GSM устройства, а до края на годината остават само 2,5 месеца.
Вчера зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева заяви пред журналисти, че отлагане не се предвижда, но няма да има и спрени след 1 януари асансьори. И че точно асоциацията на поддържащите фирми искала това въведение. Според Бъчваров обаче браншът категорично не е искал такова нещо и недоумява защо то изобщо е нужно, щом в днешно време всеки има телефон в джоба. „За последните 30 г. не съм чувал някой да е останал в асансьора и с него да се е случило нещо лошо. Не са чували и колегите ми. Има много неща, които трябва да се направят за безопасността на асансьорите, но GSM устройства в тях не са нужни. Достатъчно беше да се сложи една аларма с батерия за 6 лева, която да пищи, ако някой заседне. Във всеки вход има пенсионери и хора, които си стоят вкъщи, да чуят, че има проблем“, каза управителят на „Профилифт“.
Въпреки това изискването си остава и е много вероятно, въпреки твърденията на зам.-министър Везиева, след 1 януари много русенци да останат без асансьор. Според действащите наредби, поддържащата фирма трябва да уведоми инспекцията, ако някъде нещо липсва, иначе може да бъде глобена от 500 до 2000 лева. Техническият надзор пък е длъжен да спре асансьора, щом той не отговаря на изискванията за безопасност, колкото и безсмислени да са те. Ако ще и само за да „си върже гащите“, ако, не дай боже, все пак се случи някой инцидент. Така че изглежда ни се задава изкачване по стълби и спортуване за здраве. Докато не си платим.
С приетите в края на 2014 г. промени в наредбата за безопасността на асансьорите бяха въведени много нови изисквания - за осветление в кабините и шахтите, за осигурителните въжета и др. Наред с полезните и необходими мерки, в нея бяха вкарани и куп ненужни, които само ни бъркат в джоба, като прословутите GSM устройства. По всичко изглежда обаче, че с тях скъпоструващите „благинки“ няма да свършат - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) готви нови промени в наредбата, с нови безполезни и скъпи изисквания. В бранша се говори, че наред са задължителни застраховки „Злополука“ за асансьорите. Идеята принадлежала на новия шеф на ДАМТН Александър Манолев - бивш търговски директор на „Булгартабак“. Преди това в дългата си кариера той е бил директор в застрахователното дружество „Булстрад Виена Иншуранс Груп“, изпълнителен директор на „Булстрад Здравно Осигуряване“ АД, а от декември 2006 г. до декември 2009 г. работи като ръководител дирекция в „Мобилтел“ ЕАД. Повече за готвените промени ще се разбере в края на месеца, когато ДАМТН ще проведе разяснителна среща за асансьорните фирми от региона във Варна.