Някои от най-големите финансови донори на Републиканската партия призоваха националния й комитет да се откаже от кандидатурата на Доналд Тръмп след публикувания видеозапис, в който той коментира по вулгарен и груб начин отношенията си с жени, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Това е поредният знак, че кандидатурата на Тръмп засилва разделението между членовете на партията, посочват някои от донорите, според които скандалите около милиардера заплашват да нанесат трайна вреда на партията.

„В един момент човек трябва да се погледне в огледалото и да разбере, че не може да оправдае подкрепата за Тръмп пред децата си – особено пред дъщерите си“, казва пред вестника бизнесменът от Мисури Дейвид Хъмфрис. Според „Ню Йорк таймс“ той е дарил на Републиканската партия над 2,5 млн. долара само през последните четири дни.

Критиките за Тръмп се простират до председателя на партията Рейнс Прибъс, който продължава да оказва подкрепа за милиардера.

„Рейнс трябва да бъде уволнен и сменен с някой, който има компетенцията и лидерските качества да построи наново Републиканската партия“, заяви пред вестника инвеститорът от Калифорния Уилям Оберндорф.

Въпреки това мнението на големите донори има малка тежест върху кандидата, който до голяма степен разчита на собствените си средства и на малки дарения от електората си.

Разделението в партията се задълбочи още повече в понеделник, когато председателят на Камарата на представителите Пол Раян заяви, че вече няма да „защитава“ Тръмп.

Досега най-малко осем жени обвиниха Тръмп в това, че е осъществявал нежелан физически контакт с тях, най-вече след изявлението на кандидата по време на дебата му с Хилари Клинтън в неделя, че никога не е нападал сексуално жена.