Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков измисли революционна стратегия за ликвидиране на кризата в националния отбор. Ето какви са тезисите на мъдреца от Сливен.
„От понеделник селекционерът Петър Хубчев ще събере голяма група футболисти. По план-програма с тях ще се работи през следващата година. Ще се спрем на по-млади играчи, защото по-лесно можем да ги научим как да изпълняват определени упражнения. Целта е да се изготви еднаква методика на работа и на подготовка“.
След квалификацията срещу Беларус през ноември Хубчев наново щял да събере група от 25-30 души. И пак щял да ги учи как да изпълняват упражненията. Освен това щял да ги подгони за тежка физическа подготовка, тъй като националите ни изглеждали като дечурлига в сравнение с Пол Погба на „Стад дьо Франс“.
Не е ясно колко време ще трае всеки „опреснителен курс“. Ако е в рамките на няколко дни, клубните треньори ще рипнат веднага. И с право. Ако е за ден-два, не си струва, тъй като Хубчев не е Факира Мити или Мистър Сенко. Даже да им покаже два-три фокуса, бъдещите национали, колкото и да са млади според вижданията на Лечков, едва ли ще вдянат за толкова кратко време.
Вместо да се измъква с поредната глупост и имитация на реформи БФС трябва да вземе едно много просто решение - централата да ограничи бройката на чужденците и да задължи клубовете да ползват в мачовете си поне 60-70 процента български футболисти. Така младите ще играят по-често и ще вървят нагоре, вместо да си губят времето на неделно училище при Хубчев, по чиято класа се равняват поне 10 родни клубни треньори. Е, вярно, ще секнат тлъстите комисиони за анонимни Пелета и Месита от екзотични държави, но нали целта е да расте футболът, а не банковите сметки на абонатите на хранилката около него?!