Когато английският крал Хенри VIII от династията на Тюдорите умира през 1547 г., той тежи към 180 кг. Учените спорят дали е имал някакво генетично заболяване, а историците са единодушни, че най-скандалният крал в английската история е бил човек на живота - обичал лова, хазарта, храната и жените. Последните две негови слабости били неустоими, особено към сладкиши и красивите дами в двореца. Така се забъркала една кулинарно-любовна история, родила легендата за тарталетите на придворните дами.
Разказват, че на път към покоите на испанската си съпруга Катерина Арагонска Хенри VIII сварил свитата й от придворни дами да похапват тарталети от сребърен поднос. Той се спрял при тях и си взел един сладкиш, който буквално се разтопил в устата му. С притворени от удоволствие очи величеството заявил, че тарталетите са божествени, достойни само за крал, и поискал рецептата да бъде заключена в желязна кутия, до която само той имал достъп. Злонамерени езици обаче коментират, че коронованият сладострастник по-вероятно е заключил майсторката сладкарка, а не рецептата. Сред хроникьорите има и един друг спор - дали Хенри VIII е спрял при придворните дами, привлечен от сексапила на една от тях - прочутата Ан Болейн, на която отдавна бил хвърлил око, или от съблазнителния аромат на сладкишите.
Каквато и да е истината за тази случка, разиграла се според някои в Хемптън корт, а според други в двореца Ричмънд, от нея има две исторически следствия.
Хенри се влюбил в Ан, която била най-стилната и образована дама в двореца, ненадмината в дворцовите танци и модна икона. Наложило му се обаче да я ухажва цели 7 години, а тя все отказвала да му стане любовница. Което не му попречило през това време да се забавлява със сестра й Мери. В интерес на истината, когато все пак се оженили, Ан била бременна. Заради нея кралят скъсал всякакви отношения с Ватикана, защото папата отказал да разтрогне брака му с Катерина Арагонска и да утвърди женитбата му с Ан Болейн. Така сложил началото на английската Реформация и укрепил кралския абсолютизъм. През 1533 г. Ан била коронясана и родила Елизабет I, която се превръща в най-забележителния монарх в английската история. Кралицата дева, както я наричат, управлява 45-години, а Англия е в икономически разцвет и излиза на първо място сред световните морски сили. Но Хенри VIII искал син, какъвто нямал нито от Катерина Арагонска, която родила Мария I Тюдор, станала известна като Кървавата Мери, нито Ан Болейн успяла да роди след два спонтани аборта. И това решило съдбата й, още повече че кралят вече се заглеждал по друга придворна дама - Джейн Сиймор. И три години след женитбата Ан била обвинена във вещерство, кръвосмешение с брат си, изневяра, предателство, заговор срещу краля и обезглавена в лондонския Тауър на 19 май 1536 г. Заради историческата коректност ще споменем, че Джейн Сиймор като третата съпруга родила мечтания син - бъдещия крал Едуард VI, но умряла при самото раждане. Хенри VIII се женил още три пъти, но нямал повече деца.
Второто историческо следствие от онази дворцова случка е, че рецептата за тарталетите, за която се твърди, че е била пазена в тайна пет века, днес е достъпна за всички. Няколко източника твърдят, че за първи път тя е публикувана в книги от края на 17 век. Алън Дейвидсън в The Oxford Companion to Food обаче смята, че това се е случило чак през 1769 г. В действителност в средновековните готварски книги има много рецепти на сладкиши с яйчен крем, бадеми и сирене, подобни на кралските тарталети. Така че е много спорно едно от предположенията, че те са били по рецепта на Ан Болейн, донесена от родния й замък в Кент. И тъй като оригиналната рецепта дълго е пазена в тайна, съществуват много нейни варианти, като в някои от претендиращите за автентичност като съставка е запазено картофеното пюре. А в последните години кулинарният топ готвач Джейми Оливър, верен на нетърпящия си никакви ограничения талант, прави истинска революция в деликатния свят на кралските тарталети. За първи път в тяхната вековна история той предлага и други вкусове освен традиционния пухкав кремообразен оригинал, като смесва крема сиренето с шоколад или с ароматен алкохол, със сладко от кайсии или от ягоди.
В лондонския квартал Ричмънд обаче има една 200-годишна пекарна, където тарталетите се приготвят, пекат и предлагат на клиентите във вида им от 16 век. Пекарната се казва „Придворни дами“ и се помещава в къща, построена за придворните дами на Каролин, съпругата на Джордж II, два века след царуването на Ан Болейн. Което дава повод на кулинарните хроникьори да разсъждават дали пък кралските тарталети не са били характерни именно за обществото на тези почетни дами през 18 век, а не за обкръжението на Ан Болейн. 
Днес този сладкиш е повече известен като тарта на шаферките и е част от традиционното меню на сватбите. Абсолютизмът и придворните дами вече са в миналото и е съвсем естествено да се потърси ново име, което хем има разбираемо значение за съвременните бизнес дами, хем запазва традицията. Защото в една сватба кралица е булката, а шаферките са нейните придворни дами.

Тарталетите на придворните дами

Необходими продукти за 24 бр.:
450 г бутер тесто
100 г извара
75 г меко масло
2 яйца
65 мл бренди
75 г пудра захар
75 г студено картофено пюре
25 г смлени бадеми
1/2 ч.л. индийско орехче
кора от 2 лимона
сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 180 градуса. На леко набрашнена повърхност се разточва тестото и от него с помощта на чаша с диаметър 7,5 см се изрязват 24 кръгчета. Взема се тавичка за мъфини с 24 нескосени гнезда и те се намазняват. Във всяко се слага по едно кръгче тесто. Изварата се разбива заедно с маслото на крем. Добавят се разбитите яйца, брендито и захарта и сместа се разбива отново. В отделна купа се смесват картофеното пюре, смлените бадеми, индийското орехче, лимоновата кора и лимоновият сок. Сместа постепенно се добавя към масления крем с извара и се разбива хубаво. С лъжица от тази смес се сипва върху всяко тестено кръгче. Тарталетите се слагат във фурната и се пекат 35-40 минути до златисто.