„Кока Кола“ и „Пепси“, двата най-големи американски производителя на газирани напитки, са давали милиони долари на здравни организации, докато в същото време са лобирали против мерки за ограничаване на наднорменото тегло като допълнителни данъци върху подсладените безалкохолни. Това показва ново проучване, публикувано в Американското списание за превантивна медицина.

За периода от 2011 г. до 2015 г. двете компании са спонсорирали 96 здравни организации, борещи се срещу проблемите на общественото здраве като диабет, наднормено тегло, сърдечни болести и др.

По време на същия период обаче те също така са лобирали срещу 29 законопроекта за обществено здраве, целящи да намалят консумацията на безалкохолни или да подобрят хранителните навици на хората.

„Тези компании са лобирали срещу намеса в общественото здраве в 97% от случаите“, посочват авторите на проучването Даниел Аарон и Майкъл Сигил от Университета в Бостън.

„Приемайки финансиране от тези компании, здравните организации по невнимание стават участници в техните пазарни планове“, допълват те.

По-голяма част от получателите на даренията са частни организации, но някои от тях са държавни институции, като американския Център за контрол и превенция на болести.

Друго заключение на авторите е и, че се наблюдава увеличаване на даренията през последните години, паралелно със създаването на връзката между безалкохолните и увеличаващите се нива на хора с наднормено тегло.

Наскоро „Кока Кола“ съобщи, че от 2010 г. е похарчила над 120 млн. долара за финансиране на научни изследвания, партньорства с различни групи, борещи се с наднорменото тегло и лобиране. Според неправителствената благотворителна организация Център за отговорни политики компанията „ПепсиКо“ пък е харчила средно по 3 млн. долара на година за лобиране от 2011 г. насам.

Според единият от авторите на проучването – Майкъл Сигъл, чрез партньорството си с толкова много организаци за обществено здраве компаниите се опитват да си създадат имидж на загриженост за общественото здраве.

В същото време обаче „Кока Кола“ и „Пепси“ участват в лобиране против законодателни промени срещу безалкохолните напитки, се посочва в проучването, според което това поставя неправителствените организации в конфликт на интереси.

Такъв е случаят с организацията Save the Children, която само през 2009 г. е получила от „Кока Кола“ и „Пепси“ над 5 млн. долара. Година по-късно организацията оттегля подкрепата си за въвеждане на допълнителни данъци за безалкохолните напитки – ключова мярка, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО).

В същото време Академията по хранене и диети, както и водещата афроамериканска организация за граждански права NAACP се противопоставят на предложение от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг за намаляване на размерите на кенчетата за безалкохолни напитки, след като получават пари от двете компании.