По нов проект започва да работи енорийската общност към русенския православен храм „Св.Николай Чудотворец“. Названието е „Един другиму и на Христа Бога целия си живот да отдадем“, като главните акценти са свързани с общуването на хората помежду си и откриването на нови пътища към единение с Всевишния. 
Проектът, който е спечелил финансиране от фондация „Комунитас“, е с продължителност шест месеца. Също толкова бе и предишният ни проект, пак подкрепен финансово от „Комунитас“, по който изградихме храмовата библиотека, припомни Валентин Христов от енорийската общност. И напомни също, че по темата „Отворен прозорец към вярата“ работата е продължила три месеца, след като е изтекъл срокът на проекта. Най-вероятно и сега ще стане така, смята Христов. И обяснява: „Работата е там, че 
темата не се изчерпва, когато изтекат шестте месеца, предвидени в проекта
Ето, ние фактически и днес продължаваме да обогатяваме храмовата библиотека, а темите, които обсъждахме по време на нашите срещи в Русе и в други населени места, също не са се свършили“. 
Идеята на новия проект е свързана с търсене на изхода от задълбочаващата се криза на духа - а този изход според инициаторите на новата инициатива е в преоткриване на потенциала на енорийската общност. Ролята на общността е да събира в единство личности, които са различни по възраст, манталитет, социален статус, политически пристрастия и опит. Специален акцент ще бъде поставен върху грижата за човешките отношения вътре в самата енория, като се поощряват съвкупности от убеждения, поведение, междуличностни отношения, убеден е Валентин Христов. 
Това общуване на енориашите е изключително важно, казва отец Георги Георгиев. 
Време е и ние, които служим в църквата, да излезем от самодоволството 
и самодостатъчността, която много пъти сякаш взема връх, и да се обърнем към хората, които имат нужда от това общуване, смята той. А като започнем да говорим как да общуваме помежду си и като се отворим към другите хора, така се приближаваме още повече до Христос, продължава отец Георги. 
Анкетно проучване ще покаже нагласите на енориашите и техните очаквания. На 22 октомври предстои пътуване до Горна Оряховица и среща с тамошната енорийска общност. През ноември в Русе ще се проведе православна беседа и разговор, модератор на който се очаква да бъде преподавателката по философия Ева Варджийска. 
Планират се поклоннически пътувания 
до културни и исторически забележителности, до манастири и емблематични църкви, сред тях са и прочутите Скални църкви край Иваново и Басарбовския скален манастир. Една от беседите, предвидени по проекта, ще се състои на борда на корабче по време на разходка по Дунава. 
Специално внимание ще бъде обърнато на най-малките - за тях ще бъде обзаведен детски кът, уверяват от русенския храм, известен още като Руската църква. Впрочем, още следващата седмица се очаква Русенският митрополит Наум официално да открие неделното училище при храма, което вече посреща любознателни христолюбиви малки русенчета.