Русе ще бъде част от европейската инициатива, посветена на програмирането Europe Code Week (http://codeweek.eu/), съобщиха от Русенски университет, който ще бъде домакин на събитието този уикенд. Различните работилници са насочени към развиването на дигиталните умения сред хора, които нямат никакви или притежават скромни познания в областта на програмирането. Откриването на Ruse Code Week - „Дигитализирай в бъдеще време“ ще бъде в събота от 9.30 часа в Зала 2.101. 
За първи път тази година SilvaeTechnologies и Startup Factory подемат инициативата да запишат и Русе на картата на Europe Code Week. Двудневното събитие е насочено към участници от всякаква възраст, включително и деца. Обученията ще бъдат разделени в 5 отделни модула - „Роботика“ (за деца и за възрастни), „Анимации в уеб“, „Създаване на сайт с WordPress“, „Photoshop“ и „Дигиталното бъдеще на бизнеса“. 
В модула „Роботика“ най-малките и малко по-големите, забавлявайки се ще могат да направят своите първи стъпки в писането на код. Първите си стъпки в света на Front-end програмирането ще направят записалите се в „Анимации в уеб“. Как да пренесем бизнеса си онлайн, какви са тенденциите и кои са добрите примери ще научат участниците, избрали „Дигиталното бъдеще на бизнеса“. Местата за обучението по Photoshop и WordPress вече са заети, уточниха организаторите. 
Всеки желаещ може да се запише само за един от модулите, който ще посещава през двата дни на събитието. Участието е напълно безплатно, като се изисква попълването на форма за регистрация.