Терор по телефона - това е най-новият похват на ало мафията, която не спира да измисля все нови и нави начини да измъква едри суми от възрастни и лабилни хора. „Ще ти счупим краката“, „Ще ти извадим очите“, „Ще дойдем във вас и ще те пребием“ са малка част от заплахите, които започват да се сипят в слушалката, ако набелязаната жертва не е клъвнала на обичайната стръв на измамниците за пострадал близък, много изгодна покупка или съдействие на МВР.
Най-пресен е случаят от вчера, когато на домашния телефон на 90-годишен русенец се обадила жена и му казала, че работи в телевизионна компания и трябва да дойде в дома му да постави устройство на телевизора за по-добра картина. За услугата обаче той трябва да даде около 1000 лева. Човекът обаче отвърнал, че няма нужда от никакво устройство и няма да даде пари.
Веднага след това позвънил мъж, който се представил за капитан Лазаров от полицията. 
Следим група измамници, които лъжат възрастни хора, че ще им поставят телевизионни устройства, а като влязат  в домовете им започват да ги изнудват за пари. Ако искаш да помогнеш, дай 15 000 лева, а ние ще ги заловим докато ги вземат и ще ти върнем парите, казал „капитанът“. След това посъветвал дядото за по-голяма сигурност да се обади на тел.8112 и да обясни ситуацията с поставяне на устройството. 
Старецът се сетил, че го мамят, като имитират номера на спешният телефон 112 и веднага се обадил на сина си, от когото получил инструкции какво да направи. Когато телефонът отново звъннал, „Лазаров“ направо започнал да се кара на дядото, че не се е обадил на 8112 и поискал да хвърли през терасата 15 000 лева, тъй като блокът му е обграден от полицията и измамниците ще бъдат заловени. Старецът обаче отвърнал, че току-що е говорил с полицията и оттам му казали да не дава нищо, защото никаква операция за залавяне на измамници не се провежда. Тогава мъжът отсреща започнал да сипе заплахи, че ако не даде 15 000 лева, ще дойде в тях с още двама и ще го смелят от бой. Дядото затворил, но звъненето не спряло в близките 10 минути, след което той го изключил от мрежата.
Друг пресен случай на рекет е регистриран в понеделник вечерта в близко до Русе село. Там по същия начин бил заплашен с бой друг възрастен мъж, който за да се спаси, взел исканите пари и тръгнал към мястото, където трябвало да се състои срещата с рекетьорите, но преди това се обадил на кмета. Той дошъл в къщата по най-бързия начин с местния полицай и спасили дядото от даване на пари под заплаха.
Вчера от Областната дирекция на МВР казаха, че измамниците не знаят адресите на жертвите си, а телефонните номера набират наслуки. И предупредиха възрастните да не се поддават на заплахи, а веднага да се обадят на тел.112, а не на 8112.