Предложението, което категорично ще имам между първо и второ гласуване на закона за Селскостопанска академия, е обединението на института „Образцов чифлик“ с Русенския университет. Това е волята и на инситута, и на университета. Такава е практиката по света за обединяване на научноизследователските и научнопреподавателските центрове и аз ще го отстоявам. Искам да направим поне един пилотен проект в България и да покажем, че това е работеща формула, защото Русенският университет разполага с техника, с която обучава своите студенти, а няма земя. Инситутът пък има земя, но няма техника. Освен това в Образцов чифлик има хабилитирани научни работници, които могат да бъдат преподаватели в университета. Има желание и не виждам защо да не направим един пилотен проект, каза на пресконференция вчера русенският депутат Румен Христов от Реформаторския блок, като допълни, че днес има извънредна комисия по земеделието и храните, на която ще се гледа законът. Той подчерта, че подобно обединение трябва да послужи за пример и за Пловдивския аграрен университет, Университета по ветеринарна медицина в Стара Загора, Лесотехническия университет. 
По отношения на обгазяванията на Русе депутатът коментира, че според него трябва да се търси комплексно решение, защото безспорно е установено, че един от замърсителите е „Монтюпе“, но не е безспорно установено, че само той е замърсител на въздуха. 
Всички русенски депутати сме разговаряли на тази тема с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, като обещанията бяха, че ще се вземат мерки. Очевидно, че това, което очаквахме, и ние, и русенци, не се е случило. Аз отново ще потърся съдействието на останалите народни представители и ако трябва, ще отидем тревожно и трети път при нея да поставим остро въпроса, каза Христов и изрази надеждата си, че съдът ще остави определените 500 000 лева като наказание за фирмата. 
Много добре си спомняме откъде тръгнаха промените в България. Никога не съм се съмнявал в борбения дух на русенци и смятам, че те отново ще отстояват своите интереси и най-вече интересите за здравето на хората. Знам за исканията за закупуване на подвижна лаборатория, която да може да прави анализ на замърсеността на въздуха не само около района на „Монтюпе“, но и да се установи дали има други замърсители. Надявам се, че това ще може да бъде изпълнено, посочи още русенският депутат.
Другото, което се обсъжда в комисията по земеделие и храни, е законът за контрола на хранителните вериги и законът за храните. Сред предложенията на Христов между първо и второ гласуване е затварянето на предприятия, които дават погрешна информация на етикетите върху стоките. Ще настояваме на щандовете да не се появяват неопаковани продукти и така да се знае кой е производителят и кой носи отговорността. За в бъдеще мислим и за едно категорично определение за пресни плодове и охладено месо, подчерта депутатът, като даде пример, че във Франция пресни плодове и зеленчуци са тези, доставени на не повече от 120 км от консумативния център.