Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа. Това заяви президентът Реджер Ердоган на Световния енергиен форум в Истанбул.

„Ние сме транзитна страна, но влагаме също и в развитието на техническата база. Така че целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставки на гориво за Европа“, изтъкна турският президент. Той също посочи, че „с въвеждането в строя на Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) пред Европа ще се появи нова алтернатива". "Това е първата решителна стъпка към създаването на турско-гръцки газов интерконектор за Европа. И ние сме убедени, че това е много важно за Европа“, отбеляза още Реджеп Ердоган. „Ние реализирахме „Син поток“, построихме тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан". Сега върви строителството на ТАНАП. В перспектива той ще бъде свързан с Трансадриатическия газопровод и ще стане продължение на ТАНАП като магистрали за доставка газ в Европа", подчерта още турският лидер. Той изтъкна, че каспийският регион има голямо знамение за запълването на минаващите през турска територия газопроводи и в бъдеще Турция ще разчита „да прекарва по ТАНАП туркменски газ".

Освен това Турция проучва възможността за строителство на още една АЕЦ освен в Акую. „Ние имаме подписано междуправителствено споразумение с Русия за строителството на „Акую“ и с Япония имаме споразумение за строителството на АЕЦ в Синоп на брега на Черно море. Има и трети проект за строителство на АЕЦ, засега вървят изследвания в тази област“, разкри още Реджеп Ердоган.

Третата ядрена централа Турция планира за построи в района на град Игнеада в северозападната част на страната.

Западни медии вече писаха, че въпросният проект може да бъде реализиран в сътрудничество с Китай. Споразумението между Турция и Китай за мирното използване на ядрената енергетиката бе подписано този септември.

„Нашата цел в близките години е делът на ядрената енергетиката в електроенергетиката на страната да достигне до 10 процента. Но ние също продължаваме да полагаме усилия, за да доведем до 30 процента дела на електричеството, произвеждан от възобновяеми енергийни източници – слънчевата, ветрената и хидроенергетиката“, подчерта още турският президент. Той добави, че „отчитайки всичко това Турция притежава сериозен инвестиционен потенциал от гледна точка на вложеното в енергийната сфера“.