Първият президент на СССР Михаил Горбачов призова към забрана на ядреното оръжие и унищожаване на атомните арсенали. Това той направи на конференция по повод 30-та годишнина от срещата на ръководителите на Русия и САЩ в Рейкявик, предаде агенция Интерфекс.

„Време е въпросът да бъде поставен рязко и еднозначно: ядреното оръжие да бъде забранено! И освен това войната да бъде забранена!“, каза политикът.

Говорейки за демилитаризирането на международните отношения, Горбачов отбеляза, че много конфликти през последните години е било възможно да бъдат решени по дипломатически път, без прилагането на сила. „Така беше и в бивша Югославия, и в Ирак, и в Либия, и в Сирия“, бяха примерите за войните, които е могло да бъдат избегнати.

Необходимостта от унищожаване на ядреното оръжие бившият съветски лидер обоснова с това, че рано или късно по случайност или поради зла умисъл атомното оръжие ще влезе в употреба. „Още веднъж искам да подчертая: тази цел (унищожаването на ядреното оръжие – бел. ред.) може да бъде постигната само при демилитаризиране на политиката, на международните отношения. Политиците, които смятат, че проблемите и споровете могат да бъдат решени в случай на използване, макар и само в краен случай, на военна сила, са длъжни да бъдат отхвърлени от обществото, да се махнат от сцената“, смята Горбачов.

По-рано днес бившият и единствен президент на СССР каза, че в отношенията между Русия и САЩ се е стигнало до колапс на взаимното доверие. Горбачов е на мнение, че това състояние може да пбъде преодоляно чрез възобновяване на диалога по ключови въпроси от международния дневен ред, а преди всичко – по ядрената проблематика.

През октомври 1986 г. в Рейкявик се състоя среща на президента на СССР Михаил Горбачов с президента на САЩ Роналд Рейгън. Тя се смята за важен етап в съветско-американския преговорен процес по стратегическите настъпателни оръжия. Не бяха приети никакви документи, тъй като Рейгън не се съгласи с предложението на Москва за съкращаване на всички части от ядрената триада при условие, че надпреварата във въоръжаването не се пренесе в космоса.