Кандидатката на демократите за президент в САЩ Хилари Клинтън е обвинила през 2013 г. Саудитска Арабия в масово разпространение на екстремистка идеология. Информацията се съдържа в писмата от електронната поща на председателя на сегашния й предизборен щаб Джон Подеста, публикувани по-рано от „Уикилийкс”. Именно там са цитирани части от речта й пред Еврейския обединен фонд в Чикаго през 2013 година. Изказването й не е било предназначено за свободно разпространение.

"През последните 30 години саудитците разпространиха повече екстремистка идеология от която и да е друга страна на Земята”, заявила бившата ръководителка на американската дипломация месеци, след като напуска поста държавен секретар на САЩ в началото на 2013 година.

Във връзка с това тя е нарекла ироничен факта, че Саудитското кралство официално се обявява против организацията „Мюсюлмански братя”, а в същото време подкрепя други ислямски екстремисти.

Противниците на Клинтън често я упрекват заради финансови връзки със Саудитска Арабия. По-рано стана известно, че властите в страната са превели 35 милиона долара на благотворителната фондация на Клинтънови (Clinton Foundation).

В щаба на кандидатката за президент не потвърждават истинността на данните, публикувани от „Уикилийкс”. „Тези документи са разпространени от руското правителство. Министерството на националната сигурност направи безпрецедентна стъпка тази седмица, като заяви, че без съмнение това се били руснаците и те са направили това, за да помогнат на Доналд Тръмп (кандидатът на Републиканската партия на САЩ за президент, бел.ред.) . Те искат да ни забъркат в това, без съмнение, аз не мога да потвърдя истинността на тези документи”, каза в неделя в интервю за телевизинонния канал Си Би Ес (CBS) мениджърът на кампанията на Клинтън Роби Мук.