Прекратяване на дейността на „Корабостроителница Русе“ АД поиска Русенската окръжна прокуратура, а съдът на първа инстанция прецени, че това действително трябва да се случи. С това решение на магистратите се поставя началото на края на емблематичния завод с капитал от 80 милиона лева, макар че има вариант и за неговото възраждане на по-късен етап. Решението може да се обжалва.
Прекратяването на дружеството впрочем е първата стъпка от заличаване на дейността му. Ако то бъде потвърдено и от други съдебни инстанции, законът предвижда на предприятието да се назначи ликвидатор и след определени процедури то да остане в историята. Възможно е обаче по време на ликвидацията да се предприемат мерки за възобновяване на дейността.
Повод прокуратурата да поиска прекратяването на дружеството се крие във факта, че вече 1 година и 3 месеца Корабостроителницата практически не се управлява от никого. На 26 януари е изтекъл мандатът на тримата членове на съвета на директорите, които управляват завода. А впоследствие нов състав не е избиран. Каква е причината и дали това е умишлено - никой не може да каже със сигурност. Членовете на управляващия орган обаче не са дочакали дори края на своя мандат. Още в края на март 2015 година Съветът на директорите всъщност не е бил в законов състав и в него са влизали само двама членове. На 15 април същата година е останал само един управляващ, който е заличен на 7 юли 2015-а.
Така месеци наред няма кой да се разпорежда законово с имуществото на Корабната, няма кой да сключва сделки и кой реално да я управлява. Което според слухове се свързва с нейния собственик в сянка - банкера Цветан Василев.