Министерският съвет на Турция предлага на парламента да гласува удължаване на извънредното положение, въведено след опита за военен преврат от 15 юли, с още 3 месеца, предава кореспондентът на БГНЕС.

Дебатите по предложението са насрочени за вторник. Новият етап от извънредното положение трябва да влезе в сила от 01 часа на 19 октомври т.г. Освен това депутатите ще обсъдят и постановлението на правителството за мерките, реализирани в рамките на извънредния режим. С него отпадна действието на Европейската конвенция за правата на човека, уволненията и арестите засегнаха десетки хиляди души от всички сектори, 70 050 са разследвани за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, 31 048 са зад решетките в очакване на процес, добавя Анадолската агенция.

По данни от вестник „Сабах“ сред задържаните под стража са 6 488 военни и 7 016 полицейски служители, както и много съдии, прокурори, ректори на университети, кметове и областни управители. Рекордьор по броя на арестуваните е столицата Анкара с 4 340 души, следват Истанбул с 2 025 и 1 500 в Измир. Армията губи 164 от генералите си и 194 военни магистрати, полицията – 629 директори. Силно впечатление предизвиква числото на арестуваните 2 385 съдии и прокурори, като сред тях са двама от Конституционния съд, 108 от върховния съд, 41 от Държавния съвет.

Поредната вълна на чистките обхвана и националната разузнавателна служба МИТ, издадена е заповед за задържането на 101 служители, 55 от тях са вече в арестите в Истанбул, Измир и Маниса.