Автомобил, натоварен с експлозиви, бе взривен пред полицейски участък в Югоизточна Турция, по първоначални данни 9 униформени са убити, 11 цивилни са ранени, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Атаката е извършена малко преди 10 часа днес на пътя Шемдинли – Юксекова в провинция Хаккари по време на паспортен контрол.

Колата-бомба принадлежи на кюрдска сепаратистка терористична групировка, се посочва в официалното изявление на командването на въоръжените сили, цитирано от Анадолската агенция. Ранените полицаи са транспортирани в болница, пътят е затворен за движение.

Мощният взрив е разрушил близо 15 метра от пътя пред участъка, пробитата яма е с дълбочина 6-7 метра. В района се провежда широко-мащабна операция по издирването на терористите, подкрепена от военна авиация.

В Юксекова бе арестуван и предаден на съда полицейски служител, който от брониран автомобил по време на работа откри стрелба с картечница по 6-етажен магазин за мебели и уби 4 души, ранени са двама. Все още не са известни причините за инцидента. При разпита задържаният полицай е заявил, че картечницата сама се е задействала и е открила огън по сградата.