Солидарността на държавите, разположени на източния фланг на НАТО, трябва да остане непоклатима пред лицето на нарастващата заплаха от Русия, заяви полският военен министър Антони Мачеревич по време на визитата си в щаб-квартирата на полско-литовско-украинската военна бригада LITPOLUKRBRIG.

Мачеревич заяви, цитиран от Полската агенция ПАП, че почти всекидневно „получаваме информация за прехвърлянето на нови сили на западната граница на Русия, като се започне от Калининград и се стигне до Черно море. Това трябва да ни тревожи”.

Бригадата LITPOLUKRBRIG е създадена на принципа на бойните групи на Евросъюза. Всяка държава има свой мотопехотен батальон и участва равноправно в сформирането на специални бойни единици.

Подразделенията на бригадата остават на постоянната си дислокация и преминават на подчинение на командването на LITPOLUKRBRIG в Люблин по време на учения и при изпълнение на мисии.

Планира се LITPOLUKRBRIG да участва в съвместни учения и в международни операции с мандат на Съвета за сигурност на ООН.