Съветът за сигурност на ООН утвърди бившия португалски премиер и бивш шеф на Върховния комисариат на ООН за бежанците, Антониу Гутериш, за следващия генерален секретар на ООН - избор, който скоро без съмнение ще бъде потвърден от Общото събрание на ООН.

Издигането на Гутериш идва след най-прозрачния досега процес на номиниране в ООН и обществен дебат, макар че последните седмици бяха оплетени в настървени договорки и заговори.

Тази нова гласност в стила на ООН дава допълнително предимство на Гутериш, докато той се готви да заеме мястото на Бан Ки Мун през декември. И въпреки преднината пред по-голямата част от неговите опоненти в серията от социологически проучвания, победата на Гутериш все още изглежда малко изненадваща. Това е така, защото трябваше да бъде направен жест към Източна Европа и имаше силен натиск генерален секретар на ООН за първи път да бъде жена. През цялото време висеше заплахата от налагане на вето от страна постоянен член на Съвета за сигурност, което означава, че и най-силните кандидати могат да бъдат блокирани.

Благославянето на Гутериш, което бе обявено от председателстващия този месец Съвета за сигурност, руският посланик Виталий Чуркин, придружен от колегите си, включително от посланика на САЩ Саманта Пауър, изпраща мощно послание. Като се има предвид, че той не бе предпочитаният за Русия кандидат, можеше да се очаква тя да блокира с вето Гутериш. Но след като България оттегли подкрепата си за предпочитаната от Русия кандидатура – генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Чуркин знаеше, че играта е загубена.

Говори се, че руснаците са били бесни, че под натиска на ЕС България издигна финансовия комисар на ЕС Кристалина Георгиева. Но днес никой не може да обвини Русия, че е казала "нет" за най-популярния кандидат за този пост и много от тях сега очакват Русия и Китай да потърсят своя дял за това назначение. Всъщност вече има спекулации, че Бокова ще стане заместник-генерален секретар на ООН. Без да дава някакви специални предпочитания, Гутериш ще трябва да изясни идеите си за своя екип. Той ще трябва да подобри ефективността на организацията, опирайки се на опитен и лоялен екип, който ще е в състояние и ще има волята да постигне на целите на Организацията на обединените нации.

Като един световен светски папа, Гутериш наследява костницата, наречена Сирия. На неговите плещи ще легне задачата да се справи там, където Съветът за сигурност очевидно се провали. Той спечели преди време аплодисменти за твърдата му позиция по въпроса за мигрантската вълна от Близкия Изток, която в момента е по-голяма от тази в края на Втората световна война. Той ще трябва да постави Сирия в челото на списъка си с приоритети.

Това може да наложи по-силов, практически подход. ООН трябва да бъде и дясното, и лявото и центъра в интензивните дипломатически совалки, за което са нужни най-добрите дипломати, които да са в състояние да работят на най-високите нива в столицата на всяка страна – участник в конфликта. Осланяйки се на щастливото споразумение между Съединените щати и Русия за неговия избор, Гутериш ще трябва да е наясно, че размразяването на отношенията между тези две сили предлага най-добрата надежда за евентуален мир в Сирия и разрешаването на поредица от много важни въпроси - от насърчаването на неразпространението на ядрени оръжия, през успокояване на напрежението на Корейския полуостров, до перспективите за траен мир в Близкия изток.

Неговият предшественик Бан Ки Мун превърна борбата срещу климатичните промени и новите цели на устойчивото развитие в популярна мелодия. Голяма част от основната работа е свършена, но тъй като светът продължава да се затопля, голяма част от тежката работа остава.

Надеждата е, че новият генерален секретар ще се възползва от добрата си позиция, за да насърчава Съвета за сигурност да се откаже от правото си на вето, когато се вършат военни престъпления, както сега в Алепо и в Йемен. ООН трябва да бъде в състояние да действа решително и с надеждно подсигурени мироопазващи операции.

Новият генерален секретар, разбира се, ще трябва да бъде истински модел за учтивост и добри обноски с този, който бъде избран за следващ президент на Съединените щати - страната, която е домакин на внушителната централа на организацията. Няма съмнение, че мнозина в ООН тайничко се молят за жена президент на САЩ, макар че не успяха да направят жена генералния секретар на ООН. 

-----------

Марк Седон, "Гардиън".