Има автомобили, при които генерациите се преливат плавно и следват философията на еволюцията. Е, „Микра“ и нейното пълно отрицание. Петата генерация на един от най-популярните модели на „Нисан“ дефилира гордо на Парижкия автосалон и не само впечатли с дизайн и оборудване, а и подсказа накъде ще върви марката през следващите години. Така „Микра“ се превръща в един пораснал /и в прекия, и в преносния смисъл/ революционер.
Този разработен за Европа хечбек има
яркоотличаващ се дизайн
Моделът е по-нисък, по-широк и по-дълъг от предшествениците си и предлага повече простор в интериора. Той разчита и на модерни турбо двигатели с намален работен обем, пъргаво шаси и пълен набор от иновативни функции за безопасност.
Оставайки вярна на концепта „Sway“, представен по време на Автосалон Женева 2015, петото поколение на „Микра“ въплъщава в пълна степен най-новия дизайнерски език на „Нисан“ с отличителни дизайнерски елементи и емоционално изваяно купе. Дизайнерските характеристики включват откроимата V-образна радиаторна решетка, от която започва острата, характерна линия, минаваща по дължината на автомобила и завършваща в задната част, оформените като бумеранг задни светлини и плаващият покрив - друг характерен за „Нисан“ акцент, който създава ефирно чувство. Останалите характеристики включват задни дръжки на вратите, скрити в С-колоните, и издължена линия на покрива, завършваща със спойлер, който подобрява аеродинамиката и естетичното излъчване на модела.
Динамичният вид се допълва от 10 изтънчени и живи екстериорни цвята, включително Energy Orange. Допълнителните опции за персонализация на екстериора и интериора позволяват създаването на 125 различни вариации, които дават възможност на собствениците да оставят своя собствен стил върху новата си „Микра“.
Особено внимание е било отделено на 
комфорта за водача
чиято шофьорска позиция е снижена, за да се гарантира усещане за по-голяма сигурност по време на управление. За всички водачи е по-лесно да регулират перфектната позиция за шофиране, благодарение на повече възможности за настройване на седалката, напълно регулируемия волан и оптималното разположение на педалите и скоростния лост. Увеличената широчина и междуосие на автомобила означават, че просторът в купето е сред най-добрите в класа. Оформеното като крило арматурно табло придава на кабината впечатление за лекота, елегантност и простор.
Петото поколение „Микра“ е първият модел на „Нисан“ в сегмент В, който ще предлага толкова богата гама от модерни технологии за безопасност, достъпни във всички нива на оборудване, давайки живот на Nissan Intelligent Driving. Обикновено тези технологии могат да се открият в по-големите автомобили, сред тях са включени Lane Departure Prevention, за пръв път в сегмента. Intelligent Emergency Braking с разпознаване на пешеходци, за пръв път в модел на „Нисан“ за Европа, както и Intelligent Around View Monitor, Traffic Sign Recognition, High Beam Assist и Blind Spot Warning. Заедно тези усъвършенствани функции за безопасност са
градивните камъни за автономно шофиране
и са неразделна част от Nissan Intelligent Mobility.
Ексклузивна характеристика в новата „Микра“ е напълно новата аудио система с шест високоговорителя Bose, разработена в тясно сътрудничество с „Нисан“.  Тази първа по рода си аудио система е оптимизирана за водача, като два високоговорителя са вградени в подглавника на шофьорската седалка, за да гарантират забележително поглъщащо изживяване. Пътниците се възползват от нови високоговорители на марката, вградени във всяка от предните врати, генериращи мощен звук в ниския диапазон, а пищялките във всяка А-колона гарантират чистотата на звука.
„Микра“ идва със 7-инчов цветен дисплей по средата, даващ достъп до аудио системата, сателитната навигация, мобилния телефон, приложенията и гласов контрол Siri чрез Apple CarPlay.
Моделът е оборудван с Active Ride Control за подобрен пътен комфорт и Active Trace Control за намаляване на недозавиването и по-остро управление,  комбинирайки удоволствие от управлението и сигурност - иновации, предлагани до момента само в „Кашкай“ и „Екс-Трейл“. Налично е и ново електрическо серво на волана без четки, гарантиращо по-добро усещане и обратна връзка.
Особено внимание е било отделено за 
намаляване на шума в купето
Подобренията включват изключителна шумоизолация и оптимизация на аеродинамиката. Изключителната аеро ефикасност е постигната благодарение на спойлера на покрива и страничния спойлер. В резултат на това, новата „Микра“ постига коефициент на въздушно съпротивление (Cd) 0.29 - върховно ниво за хечбек.
Ефикасността на двигателите е била друго поле за развитие при модела. В началото той ще се предлага с турбо 0,9-литров 3-цилиндров двигател и 1,5-литров дизел, и двата генериращи по 90 к.с. Скоро след това моторната гама ще се допълни от атмосферен 1,0-литров бензинов двигател със 75 к.с. Тези агрегати, заедно с ефективната аеродинамика, бележат поредната стъпка напред в Nissan Intelligent Power.
Петото поколение „Микра“ ще предизвика революция сред клиентските очаквания в сегмент В, представяйки уникална смес от поразителен дизайн, нова, интуитивна технология и уверено, пъргаво пътно поведение. Впечатляващият дизайн и дръзки цветови възможности ще откроят модела от тълпата на пътя, докато просторът в интериора и усъвършенстваните функции ще се харесат на клиентите, търсещи повече от своя хечбек от сегмент В.
„Когато се появи първата „Микра“ преди повече от 30 години, тя направи революция в сегмента на малките хечбеци и отвори нова глава в историята на „Нисан“. Петото поколение „Микра“ е също толкова революционно, то ще повиши очакванията към това какво може и какво трябва да предлага един хечбек на клиентите. Следвайки коловозите на отличителни автомобили като „Кашкай“ и „Джук“, последната „Микра“ подсилва позицията на „Нисан“ като лидер в сферата на автомобилния дизайн. Тя демонстрира и нашето намерение да се съревноваваме в сърцето на европейския сегмент В - най-големият и най-конкурентен световен пазар в сегмента“, обобщава Карлос Гон, изпълнителен директор на „Нисан Мотър къмпъни“.
Стратегическото партньорство в алианса „Рено“-“Нисан“ позволява автомобилът да се произвежда в Европа, в завода на „Рено“ във френския град Флинс. Продажбите в Европа започват през март 2017.