83 машини, както и специализирана техника за извличане на закъсали автомобили на най-опасните участъци, ще бъдат включени в зимното поддържане. Дежурството на тези машини ще е постоянно от първи ноември, като те ще са разпределени на седем места: пункт ДЗС на пътя Русе-Разград, на кантон Писанец и Долапите, както и при Обретеник и Бяла, където ще има по две машини. Това каза шефът на Областното пътно управление Ростислав Стефанов на вчерашното заседание във връзка с подготовката на областта за предстоящата зима, което се проведе под ръководството на областния управител Стефко Бурджиев и неговия заместник Валентин Колев.
Шефът на Пътното коментира, че основен проблем от години се оказват товарните автомобили и неспазването на инструкциите. Водачите нямат търпение да изчакат, когато обстановката в района е тежка. Ако един от тировете е без вериги или ги премахне, той блокира пътя и се създава задръстване, посочи Стефанов. Друг сериозен проблем се оказва времето за пристигане на снегопочистващата техника. Стефанов подчерта, че е извършено изкърпване на пътната настилка, подравняване на банкети, изсичане на храсти и премахване на опасните дървета и припомни, че официалното зимно поддържане обхваща периода от първи ноември до края на март.
Представители на общините и ръководители на институции и организации също споделиха проблемите си, които срещат при осигуряването на нормални условия през зимния сезон. Най-голямата пречка за община Русе продължават да са паркираните автомобили, като до края на месеца ще бъдат възстановени знаците за забрана. Друга слабост е недостатъчната малогабаритна техника за почистване на тротоарите. Стана ясно, че информация за проблемни участъци в града ще се получава и чрез монтираните 25 камери на 15 възлови кръстовища. 
Като слабост от община Борово посочиха пътя Горно Абланово-Батин, където много често има снегонавявания, но посочиха, че в този участък ще се включат повече машини. От Ветово поискаха да получават актуална и коректна информация за състоянието на пътищата, за да са по-ефективни в действията си, а като проблем маркираха отказа на Спешна помощ да извози до Русе хора със счупени крайници. Неуточнената собственост на границата на община Ценово с област Велико Търново и тапата от около 1300 метра, която не се почиства, пък е проблемът за общината. На срещата обаче стана ясно, че границата е уточнена и двете областни пътни управления ще се разберат за почистването на този участък. Повечето от общините предстои до края на месеца да приключат провеждането на обществените поръчки за зимно поддържане и да сключат договори с фирмите. 
Друг често срещан проблем е остарелият автомобилен парк на лечебните заведения, като линейките на русенската болница са на повече от 20 години. Има необходимост от по-добро снегопочистване на подходите към болниците, както и към центъра за спешна медицинска помощ. Там при изграждането на велоалеите две от стъпалата са разрушени и от центъра се обръщат с молба към кмета Пламен Стоилов те да бъдат възстановени. Стана ясно, че до края на месеца ще бъдат заредени и складовете на БЧК, като от ведомството подчертаха, че при обилен снеговалеж нямат достъп от село Мечка до склада, който е на около 200-250 метра. Изяснени са родилките и лицата на хемодиализа по места, като актуализираните списъци са предоставени на ангажираните институции.