39-годишният Лирим Тхачи от Косово ще помоли за милост и съчувствие апелативните съдии във Велико Търново, пред които обжалва 16-годишната си ефективна присъда и глобата от 210 000 лева, които му наложи на 15 септември 2015 година Окръжният съд в Русе.
Тогава той бе осъден за това, че заедно със съпругата си - румънката Михаел-Джорджеана Неагу, е опитал да прекара през Дунав мост близо 35 килограма марихуана за 140 000 лева.  
Случаят е от 2 март 2014 година, когато двамата тръгнали с платформа „Мерцедес“, собственост на румънката, от Македония през България и Румъния за Швейцария. Минали без проблем Гюешево и на 2 срещу 3 март през нощта стигнали Дунав мост. При щателна проверка се оказало, че платформата е със специално изработен тайник за еднократна употреба, в който са скрити 71 пакета марихуана. Митничарите останали с впечатление, че Михаела е била силно притеснена при спирането им за проверка, а Лирим не издавал никаква емоция.
Лирим бил инструктиран да кара към халето за рентгенова проверка, но щом се качил зад волана, тръгнал в друга посока в опит да избяга от митничарите. Затова се наложило те да го преследват с включени светлини.