17-годишен осмокласник от училище „Ангел Кънчев“ се сдоби с присъда, след като заплашил своя учителка, че ще я заколи заради това, че си позволила да му направи забележка.
Случаят е от 27 октомври 2015 година, когато мургавият тийнейджър Й.Г. закъснял за час и влязъл по-късно в класната стая. Госпожата му направила забележка, като му казала да напусне часа, тъй като влиза по никое време. Това крайно ядосало осмокласника и по-късно тръгнал да я търси, за да й държи сметка за поведението. Щом я срещнал, й казал, че ще я убие, ще я заколи, а за онагледяване дори с жест показал пред врата си как ще прокара острието. Междувременно учителката отнесла груби обиди и закани, като накрая ученикът дори я наплюл.
Тийнейджърът бил изключен от училището още след инцидента. Пред съда той разказа, че закъснял за час, защото изтървал автобуса, който вози учениците. А живеел все пак надалеко - в Тракцията. Въпреки сблъсъците с образователната система и очевидното изоставане с няколко години, момчето било категорично, че иска да учи, но не за да придобие професия, знания или интелект, а защото дипломата му трябвала, за да вземе шофьорска книжка.
В крайна сметка за грубото си и цинично поведение непълнолетният ром направи пълни самопризнания пред съда. Така той се договори с прокуратурата какво наказание да изтърпи и се сдоби с присъда под минималната, която предвижда закона - 1 година и 2 месеца пробация. През това време той ще трябва да се среща с пробационен инспектор, а в продължение на 1 година ще бъде включен в програми за обществено въздействие. Съдът прецени, че договорената присъда е справедлива и окончателно я одобри.