Русенският окръжен съд сподели становището на колегите си на районно ниво и реши, че действително държавата трябва да си получи обратно реституираните с фалшиви нотариални актове магазини на централната ул.“Александровска“. Решението може да се обжалва пред още една инстанция.
Става въпрос за имоти, които бившият председател на младежкия СДС Юлиян Спасов и 70-годишният пенсионер Иван Михайлов завзеха неправомерно. Макар да бяха осъдени за алчното престъпление, то магазините все още са в ръцете на съпругата и дъщерята на Михайлов, които прибират наеми от тях. Той впрочем загина след коварно и мъчително убийство, което се корени именно в измамната имотна схема, от ръцете на бившия си съратник Спасов. 41-годишният мъж вече излежава 25-годишна присъда за затриването на доскорошния си приятел.
Сагата излезе наяве през 2006 година, когато Спасов се сдоби с официални обвинения, че успял да се докопа до томче от нотариалния архив на Районния съд от 1947 г. и да подмени няколко нотариални акта в него. Така пенсионерът Иван Михайлов осъмнал като наследник на имот на пъпа на града - лъскава сграда до часовника с магазините отдолу. По оценките от 2002 година имотът струвал около 720 000 лева. Делото се проточи с години, четоха се различни присъди по различните инстанции, но когато удари часът на финала - Върховният касационен съд, се стигна до смъртта на пенсионера. По-късно Спасов призна, че на 11 март 2013 година е убил хладнокръвно приятеля си посред бял ден в дома му, като го наръгал с нож четири пъти в челото, три пъти във врата, освен това го изтезавал и с електрошок по брадата.