Новобранците в ислямските екстремистки групи са по-добре образовани от сънародниците си, противно на общоприетото схващане, сочи проучване на Световната банка.

Целта на изследването е да се идентифицират социално-икономическите характеристики, които биха могли да обяснят привличането на хората към идеята за участие в екстремистки групировки. Според резултатите, базирани върху изтеклите по-рано записи на ДАЕШ, бедността и лишенията не са в основата на желанието хората да се присъединят към групировката. Нещо повече, тези, които сами се присъединяват с намерението да станат атентатори самоубийци са по-образовани в сравнение със средното ниво на своите сънародници.

Почти без изключение, бойците, включващи се към сирийската ИД или базираните в Ирак части имат по-високо ниво на образованост – дали получено в Европа, Африка или Средния Изток, от обикновения гражданин. От 331 новобранци на ДАЕШ само 17% не са завършили гимназия, докато повече от ¼ имат придобита образователно-квалификационна степен в университет. "Чуждестранните попълнения от Близкия изток, Северна Африка, Южна и Източна Азия са значително по-образовани от това, което е типично в техния регион," се казва още в доклада на банката. Данните изключват и бедността като фактор за радикализирането и практикуването на насилствен екстремизъм. Според изтеклите документи, по-голямата част от новобранците дори са имали добър работен стаж преди да се присъединят към „Ислямска държава”.

Около 30% от новобранците сами са проявявали желание към определени позиции в екстремистката групировка. Всеки девети е предлагал да бъде част от самоубийствени операции, а тяхното ниво на образованост е било същото като на онези, които са искали да бъдат просто администратори, се доказва ще в доклада. Важно откритие обаче, е, че индивидите, избрали ролята на самоубийци са заявили, че не са били наети на работа отново в родната си страна, или че са били в армията преди да се присъединят към групировката.

„Считаме, че ДАЕШ никога не са набирали чуждестранната си работна сила по критерии като бедност или ниска образованост, по-скоро обратното. Вместо това липсата на икономическа интеграция може да се сметне за достатъчно основателна причина за развитието на радикализацията в насилствен екстремизъм”, твърдят още от Световната банка.