Майстори от Дунавската задруга на народните художествени занаяти изработват около 20 реплики на експонати на над два века от колекциите на Историческия музей. Сред тях са старинен абажур, кукла Коломбина, албум за снимки, украсен с брюкселска дантела, и други. Всички предмети са в специфичен стил, съчетаващ местната традиция, европейската мода и влиянието на Ориента. 
В изработването на репликите участват 20 майстори, като по някои от предметите работят едновременно двама души. Очаква се те да приключат работата си в средата на октомври и да покажат в музея своите творби, направени по проекта „В къщите на стария Русе“, финансиран от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и ВН социален проект на „Еконт“. 
Проектът дава възможност на русенските майстори да проучат и усвоят някои старинни техники на изработка, като заедно с това новите реплики на експонатите ще позволят да се правят повече музейни изложби. Така повече хора ще се запознаят с обзавеждането и подредбата в къщите на стария Русе през Възраждането.