Можем и сами и продължаваме до април месец и след април дори да изпълняваме ангажиментите си по охрана на въздушното ни пространство. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ненчев подчерта, че няма снования за безпокойство относно това дали бихме могли сами да продължим да изпълняваме мисията по охрана на въздушното ни пространство. Той изнесе данни, според които за месец октомври България разполага с 4 самолета МиГ 29, които са бойно дежурство, общо 9 изправни. Цифрите са същите до март, когато един от самолетите ще бъде с изчерпан ресурс, така ще останат 8. Април ще са 7.

Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне за доставяне на двигателите. Поръчката за доставка на 10 двигателя за самолет МиГ-29 е прекратена. Решението за прекратяване е от 4 октомври. От мотивите става ясно, че единственият участник, допуснат до участие в процедурата декларирал доставка на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г. както и ремонтирани такива отново през 2017 г. „Към датата на провеждане на процедурата участникът не може да предложи нито произведени, нито ремонтирани двигатели, които да може да достави”, се казва в доклад на комисия за възлагане на обществената поръчка. Комисията е категорична, че единственият поканен участник не отговаря на изискванията. В докладът й е записано още, че при отваряне на ценовото предложение, комисията констатира, че общата предложена крайна цена е 42 721 202,5 млн. лв., при планирани финансови средства по процедурата в размер на 36 000 000 лв.

След като стана ясно, че процедурата е прекратена и ще се премине към процедура на договаряне, Ненчев даде извънредна пресконференция, на която каза, че са спазени всички изисквания за Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата. С цел постигане на по-добри условия преминаваме към процедура на договаряне, без публикуване на обявление. „Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя”, каза Ненчев. Той припомни, че е поел ангажимент към ВВС „да обезпечим всички техни нужди и необходимост, свързани с летателната годност на самолетите МиГ 29”. „Така е било до момента, така и ще продължи”, смята министърът на отбраната. „Нашите усилия са насочени към това още в рамките на тази година да подпишем договора със съответната фирма, с която надявам се ще постигнем по-добри параметри. Вярвам, че това е възможно да се случи”, заяви военният министър. Той подчерта, че МО преминава към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия както по отношение на цената, така и по отношение на сроковете. Така и не стана ясно обаче как ще се постигнат по-добри условия и цени, след като фирмата може да достави двигатели 2017 г., а цената която тя е предложила, е по-висока от планираните средства.

„Ние сме обявили поръчка за нови или за отремонтирани, т.е. ние трябва да преценим колко нови могат да бъдат доставени. Затова преминаваме към директно договаряне, за да видим какви биха били условията Ако са нови, кога биха могли да бъдат най-рано доставени, и ако стари и отремонтирани, с какъв ресурс и кога биха могли да бъдат доставени. За мен е важно да обезпеча ВВС във възможно най-кратки срокове”, каза той.