Само през първите шест месеца на тази година германските власти са върнали обратно в Австрия 11 700 мигранти, като връщането се извършва на самата граница.

За периода януари-юли тази година германската полиция е отказала на 11 700 мигранти достъп на самата германско-австрийска граница. Тази информация бе потвърдена официално от Министерството на вътрешните работи на Германия пред австрийската държавна агенция АПА.

По този начин официално бяха потвърдени и изнесените данни от австрийския вътрешен министър Волфганг Соботка, който преди няколко дни в интервю за германската агенция ДПА заяви, че само "тази година Германия е върнала обратно на Австрия около 10 000 мигранти". "Ние ги приемаме обратно, защото се придържаме към Дъблинското споразумение", каза още тогава Соботка.

БГНЕС припомня, че държавният секретар в Министерството на труда и социалната политика на Сърбия Ненад Иванишевич вчера заяви, че "ако Западна Европа започне да връща обратно нелегалните мигранти, те няма да бъдат връщани в Сърбия или Македония, а в държавите, от които са дошли - България и Гърция". Иванишевич поясни, че това е позицията и на германските власти, които смятат, че мигрантите трябва да бъдат върнати в Гърция и България , съответно те трябва да поемат тази отговорност.

Репортерът на БГНЕС от Белград днес съобщи, че сръбската полиция днес е задържала български трафикант на мигранти, който е превозвал в микробус 34 мигранти от Афганистан и Пакистан. Българинът е задържан в района на Соко Баня.