Рядка генна мутация кара някои хора да предпочитат мазни храни и да избягват сладкото, откриха британски учени.

Те са стигнали до своето откритие, след като са провели експеримент, при който доброволци е трябвало да ядат „на корем“ колкото пожелаят, пише научното издание "Сайънс алрт".

И макар повечето от нас да предпочитат мазното хапване, според екипа хората с мутация в гена меланокортин-4 рецептор (MCR4) наблягат на този вид храна повече от останалите. Те се спират на блюда с високо съдържание на мазнини, дори и когато тази мазнина е скрита.

„Нашата работа показа, че дори и стриктно да се контролира външността и вкуса на храната, нашите мозъци могат да открият хранителното съдържание“, каза водещият учен на изследването Садаф Фаруки от Университета в Кеймбридж.

Фаруки и нейният екип са провели експеримента си върху 54 доброволци. От тях 20 души са били слаби, 20 са били с наднормено тегло, а останалите 14 са били с наднормено тегло и мутация на гена MCR4.

Според проучването 1 от всеки 100 души с наднормено тегло имат такава мутация, която ги прави по-податливи на трупане на килограми.

Трите групи доброволци първо е трябвало да преминат през вкусов тест, получавайки три различно приготвени варианта на традиционното индийско ястие пилешка корма. И трите блюда са били направени така, че на вкус и вид да са еднакви, но всъщност съдържат ниско, средно и високо ниво на мазнини, т. е. мазнините в тях представляват съответно 20%, 40% и 60%.

След като опитат храната, доброволците имат право да ядат колкото искат, от което от тях искат.

Резултатите са показали, че групата от хора с мутация на гена MC4R е изяла почти двойно повече (95%) от най-мазното блюдо в сравнение с групата от слаби доброволци и 65% повече от групата с наднормено тегло, но без мутация.

Учените обаче са установили, че макар и да събужда апетита за мазно, мутацията прави хората по-малко склонни да ядат сладко.

При втори експеримент същите доброволци е трябвало да избират между три еднакви десерта, наречени етон мес, направени от ягоди, бита сметана и белтъци със захар. Десертите съдържат различни проценти захар, въпреки че на вид и вкус са еднакви.

Този път слабите доброволци и тези с наднормено тегло са предпочели храните с най-високо съдържание на захар, докато групата с мутация на MC4R е предпочела тези с по-малко захар.