Централната избирателна комисия ще проведе днес шест жребия във връзка с насрочените на 6 ноември избори за президент и вицепрезидент на републиката, национален референдум и частични местни избори.

Първият жребии ще е за номерата в бюлетината за гласуване за президент и вицепрезидент. На тези избори претендентите са рекорден брой - общо 24 двойки влизат в надпреварата за „Дондуков” 2. Официално предизборната кампания се открива в четвъртък (6 октомври).

Вторият жребии ще е за реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за президент и вицепрезидент.

Ще стане ясно какъв ще е реда за обръщения на кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката; кога ще бъдат излъчвани клипове и други форми на предизборна кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, по какъв ред ще се проведат диспутите на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати за президент и вицепрезидент на републиката.

Третият жребии ще е за реда за представяне на участниците в информационно-разяснителната кампания за националния референдум в програмите на БНТ и БНР - клиповете и други форми на информационно-разяснителната кампания.

Последният жребии ще определи поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани от ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени също за 6 ноември.

Така в 23 МИР, където освен вот за президент и вицепрезидент и референдум ще се провеждат частични местни избори за кмет на район "Младост". Кметът на столичния район "Младост" Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка през август заради граждански протести срещу застрояването между блоковите градинки в квартала.

„Новото в бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого”. Той ще се брои за действителен глас, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете”, поясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.