Сериозен ръст на приходите и нетната печалба отчита „Дунарит“ за миналата година, показват данните от публикувания от дружеството финансов отчет. Продажбите на оръжейната компания се повишават с 15 на сто и надхвърлят 91 млн. лева. Нетната печалба за годината достига 19,766 млн. лева, което е с 40 на сто повече от постигнатите 14 млн. лева през 2014 г.
Създаденото през 1903 година оръжейно предприятие просперира в последните години и не само увеличава оборотите, но подобрява и рентабилността си. „Дунарит“ вече е и най-големият частен работодател в региона с близо 1100 служители.
Постигнатите резултати се дължат най-вече на реализираните през последните две години проекти за повишаване производствените мощности на „Дунарит“ чрез закупуване на нови и модерни металообработващи машини с цифрово управление, дали възможност за обновяване на технологията и за намаляване на разходите. Размерът на вложените инвестиции в периода 2007-2015 година във фирмата надхвърля 14 млн.лева. Чрез тях са оптимизирани енергийните разходи и са обновени оборудването и сградния фонд.
Както съобщиха от „Дунарит“ по-рано през годината, миналогодишните резултати най-вероятно ще бъдат надминати през тази година. Според прогнозите, общите приходи на дружеството могат да достигнат 140 милиона лева.