250 000 лева се предоставят за храма „Всех Святих“ в Русе. Това гласи едно от решенията на заседанието на Министерския съвет вчера. В документацията от заседанието е посочено, че парите са „за ремонта“ на храма, но всъщност са за довършителните работи по църквата.
Парите са гласувани от кабинета, още преди да е минал месец от обещанието, дадено от министър-председателя Бойко Борисов на Русенския митрополит Наум, че правителството ще помогне за довършването на църквата. Борисов увери митрополита, че до края на януари ще отпусне средствата, като обясни, че първо трябва да се приключи с ангажиментите на кабинета, поети във връзка с храмове във Варна, Бургас и Ловеч. 
Обещанието премиерът даде на 17 септември - деня, в който посети Басарбовския скален манастир с новата църква, за която пак от МС бяха гласувани средства за довършването. По-късно същия ден владиката награди Бойко Борисов с учредения пет дни преди това орден на Русенската митрополия „Св.Димитър Басарбовски“. Митрополит Наум обясни на премиера Борисов, че за да отвори врати особено важната за русенци църква „Всех Святих“, тепърва са необходими пари за прешпакловка на стените, облицовки и нови подови настилки, нов иконостас, изографисване на стените. 
Тогава Борисов заяви: „Обещавам да отпуснем нужните средства за вашия храм в рамките на тази година, най-късно до януари“. Ето че гласуването на сумата дойде като изпреварващ сроковете подарък. 
Това е трети транш от МС за русенската митрополия - първият дойде през септември миналата година - 160 хиляди лева, когато се оказа, че е нужно да се погасят едни суми, изразходвани по благоустройството на Басарбовския манастир по трансграничен проект, провалил се по вина на румънската страна. Вторият транш от 150 000 лева от МС дойде в края на юли - за довършване на храма „Св.Преображение Господне“ в манастира. С гласуваните вчера пари общата сума, отпусната от кабинета Борисов за последните две години, става 560 хиляди лева.