Чемширов молец от Азия гризе листата на храстите в Младежкия парк, в обществените и личните градинки, а единственото българско вечнозелено растение е на изчезване заради непознатия до този момент в България вредител. Растенията, отглеждани с години, биват поразявани за няколко дни, като нашественикът, който завзе площи в цяла Европа, не подмина и Русе. Стопаните на частни дворове също пропищяха, че храстите са заболели, пожълтели и изсъхнали. 
Пораженията по чемширите в Младежкия парк ясно личат по почти всички храсти, като една част от тях са напълно унищожени. Те изсъхват отдолу нагоре, тъй като чуждестранният нашественик се крие в основата на храста.
Това е вредител от Азия, който унищожава всички чемшири, като случаи на чемширов молец има в цяла Европа. Храстите ще бъдат обработени, като ще се използва широкоспектърен инсектицид. Общината ще направи всичко възможно, за да се справи с вредителя, увери зам.-кметът Наталия Кръстева. Тя обясни, че нашественикът е нов за България, като няма специални препарати за борба с него, нито пък естествен враг. 
Според специалисти непознатият неприятел по чемширите се появява преди около десет години в Европа, като първо засяга Германия, година по-късно Швейцария и Холандия, а след известно време Великобритания, Франция и Австрия. Има го вече и в Румъния, Турция и Хърватия. Предполага се, че пренасянето от Азия е станало чрез внос на посадъчен материал. Вредителят изсмуква соковете от листенцата на чемшира, които изсъхват, а за около седмица растението загива.