Втори протест в рамките на няколко седмици под наслов „Русе иска да диша“ е планиран за 10 октомври, понеделник, от 18 часа на площада пред сградата на община Русе. Събитието събира популярност във Фейсбук и  е насочено срещу редовното замърсяване на въздуха в града.
„Градът ни отново осъмна обгазен. Една майка ми писа, че е завела детето си в училище „Отец Паисий“, а първият час е бил физическо възпитание. Тоест децата са бягали, а във въздуха се е носел бакелит. Въпреки глобите, въпреки проверките, обгазяванията продължават. Вярвам в добрата воля на кмета на Русе и силните му думи, но очевидно административната машина е твърде тромава, а децата не могат да плащат. Не е редно! Призовавам директорката на РИОСВ да дойде на протеста и да отговори на гражданите кога Русе ще осъмне без бакелит“, пише организаторката на събитието Владислава Гарвалова. И пояснява, че протестът няма никакви политически цели.
В същото време стана ясно, че поисканата от кмета на Русе Пламен Стоилов мобилна станция от Варна, която да следи качеството на въздуха, вече е пристигнала и работи на наша територия.
„Станцията е разположена в двора на Втора служба на Пожарната на бул.“България“ 300. След калибриране работи и отчита показателите във въздуха, а данните от нея се качват на сайтовете на РИОСВ и на община Русе“, обясни за „Утро“ началникът на Регионалната лаборатория Яхия Мехмедали. Позиционирана е именно на бул.“България“, за да се следят показателите на въздуха, идващи от Източна промишлена зона. Засега няма срок, в който станцията трябва да работи в Русе и вероятно ще остане тук, докато проблемът със зловонията не бъде решен.
Предишният протест с искане за чист въздух и наказване на замърсителите се проведе на 13 септември. Няколко дена по-рано от екоинспекцията посочиха, че причинител на неприятните миризми във въздуха, както и предната година, е „Монтюпе“. А зловонията били бълвани от 108 отвора на тавана на хале номер 3, които впоследствие бяха запечатани, а компанията получи глоба от 500 000 лева за системното замърсяване на въздуха. От завода за автомобилни части са категорични, че вината не е тяхна, а друг замърсява, като обещаха повече подробности на пресконференция в четвъртък.