„Основната цел на програмата за спорт за хора с увреждания е да направи спорта достъпен за повече хора“, заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той добави, че програмата за спорт за хора с увреждания през 2016 г. е с 20% по-висок бюджет спрямо 2015 г.

През настоящата година Министерството на младежта и спорта за първи път финансира по тази програма федерации, които развиват спорт за хора с увреждания извън Българска паралимпийска асоциация и Спортна федерация на глухите в България. Това са федерациите по баскетбол, канадска борба, гребане и конен спорт. По този начин според министъра програмата се отваря за всички хора с увреждания, а не само за подготовка на елитни спортисти.

„Категорично не съм съгласен, че става дума за дискриминация при премиите за призови класирания на параолимпийците, защото става въпрос за различни състезания“, коментира Красен Кралев жалбата, внесена от български участници в Параолимпийските игри в Комисията по дискриминация. Министър Кралев цитира официално писмо от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах до министър Мариана Георгиева, съдържащо разяснение от спортния директор на МОК Кристоф Дюби, в което се казва, че „Параолимпийските игри и Игрите за глухи – Дефлимпикс нямат статут на олимпийски игри“. Според текста „статутът „олимпиец“ е запазен за състезателите, участващи в олимпийските игри“.

„Премиите за призови класирания от Параолимпийските игри са изравнени с тези на световните шампиони в олимпийски спорт. Ако Ивет Лалова стане световен шампион на 200 м. тя също ще вземе премия от 50 000 лв. По тази логика и световните шампиони би трябвало да са дискриминирани“, обясни министърът. Той обясни, че в комисията, която е предложила размера на премиите за олимпийци и параолимпийци, са били включени представители както на ММС, така и на БОК, водещи спортни федерации и Българската параолимпийска асоциация. До този момент след обявяването на премиите и след края на Параолимпийските игри нито един представител на параолимпийците не се е свързал официално с ММС, за да възрази или да поиска увеличение на премиите.

Практиката за определяне на премиите за призови класирания от олимпийски игри, параолимпийски игри, световни и европейски първенства е различна във всяка държава. Държави като Великобритания, Ирландия, Швеция не дават премии нито за олимпийци, нито за параолимпийци, държави като Франция (50 000 евро), Полша (14 800 евро) и Латвия (142 288) дават еднакви премии, а САЩ (25 000 долара за олимпийци и 5 000 долара за параолимпийци), Унгария (112 000 евро за олимпийци и 56 000 евро за параолимпийци), Италия (150 000 евро за олимпийци и 75 000 евро за параолимпийци), Беларус (150 000 долара за олимпийци и 50 000 долара за параолимпийци), Естония (100 000 евро за олимпийци и 11 000 евро за параолимпийци), Испания (94 000 евро за олимпийци и 30 000 евро за параолимпийци) дават в пъти по-високи премии за златен олимпийски медал в сравнение с параолимпийския. Финансовите бонуси на българските параолимпийци са едни от най-високите в света. В България премиите за призови класирания на световни и европейски първенства, както и за олимпийски и параолимпийски игри се определят на база конкретни критерии за съответните първенства – като тежест на състезанията, конкуренция и др. Премиите са различни за всяко от посочените първенства. Така например премията за златен медал от световно първенство в неолимпийски спорт е 9 000 лв., а за златен медал от световно първенство в олимпийски спорт е 50 000 лв. Фактът, че премиите за параолимпийци са приравнени на тези на световните шампиони в олимпийски спорт е признание за положения от тях труд, според министър Кралев.

На въпрос на водещия за обявените месечни премии за медалисти от Паралимпийски игри, прекратили състезателната си дейност, в размер над 5 000 лв., министър Кралев отговори, че има няколко бивши състезатели с увреждания, които взимат толкова високи месечни премии.

Българската параолимпийска асоциация е на челните места по финансиране сред спортните федерации в България. За периода 2013 – 2016 г. от ММС са й предоставени 2 205 348 лева. През 2016 г. сумата е 483 700 лв., като асоциацията подготвя 14 спортиста. Общо за спорт за хора с увреждания през 2016 г. са дадени 3 159 558 лв. По думите на министър Кралев през 2017 година средствата за спорт за хора с увреждания ще бъдат увеличени отново, като ще бъде отпуснато финансиране и за Българската федерация по тенис.

Допълнителните 100 000 лв., които вчера министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще бъдат отпуснати ще се изразходват само за премии на параолимпийците.