6-ма от задържаните за корупция служители на Капитан Андреево остават за постоянно в ареста, реши Хасковският окръжен съд снощи, съобщи БНТ.

Други двама бяха пуснати с мярка подписка, а един под домашен арест. Деветимата служители бяха арестувани на граничния пункт при акция на специализираното звено "Антикорупция" в петък вечер.

Те са обвинени в искане и вземане на подкуп. Вчера други двама митничари бяха освободени под парична гаранция от 2 500 и 5 000 лева. Задържаните са били наблюдавани близо година, а оплакванията дошли от превозвачи, на които им били искани подкупи между 15 и 80 евро. В съдебната зала стана ясно, че има таен свидетел, който подробно разказал пред съдия, че са му били искани подкупи от митничари и гранични служители на "Капитан Андреево".

Искането на прокуратурата е неоснователно, заяви адв. Веско Георгиев.

Общественият интерес е огромен, защото са митничари и граничари. 15 долара са доказани, че са взети от лице от митницата, с белязани пари, прокуратурата освен това има данни от засекретени свидетели. Но всяка друга мярка, различна от мярка за неотклонение "задържане под стража", ще изпълни целите на закона. Защо да ги държим в ареста? За удоволствие ли? За по-лесно прокуратурата да си свърши работата ли? Наказанието е до 6 години, добави още Георгиев.