39 русенки са подлъгани от измислени лекари, роднини, полицаи и следователи да дадат 153 820 лева от януари насам, за да им помогнат в борбата с телефонните измами. 18 от измамите са извършени от август насам, като само през септември 13 жени в пенсионна възраст са се простили с 68 820 лева, след като са повярвали на изобретателните престъпници, че помагат на МВР да залови измамниците на местопрестъпленията, като им дават последните си пари. Две русенки бяха така ловко оплетени в мрежите на измамниците, че дори ходиха до банки, за да изтеглят спестяванията си.
Последните две измами за септември са станали в четвъртък и в петък в централната част на Русе. Две жени на възраст на 65 и 68 години били излъгани да дадат близо 20 000 лева на мними полицаи, които били по следите на две групи измамници. За целта на телефоните им се обадили „криминалисти“ и казали, че след малко ще им се обадят измамници, които ще се представят за лекари и ще им поискат пари за операции на пострадалите в катастрофи техни дъщери. Инструкциите били да се съгласят да дадат исканите суми, за да могат полицаите да заловят мошениците с парите, които после щели да бъдат върнати до стотинка. Така едната русенка хвърлила през балкона си около 11 000 лева, а другата по същия начин се разделила с 9000 лева и след като чакали с часове някой да им върне сумите, се обадили в истинската полиция.
Телефонната мафия се развихри особено в началото на август, след като от април в Русе имаше затишие, каза вчера за „Утро“ директорът на Областната дирекция на МВР Теодор Атанасов. Полицията разлепи предупреждения в почти всички входове на блоковете в русенските квартали, но въпреки това почти два пъти в седмицата през последните два месеца има измамени жени. Наскоро бях на национално съвещание на МВР, където колегите от дирекциите във Варна, Бургас и други големи градове споделиха, че и при тях измамите никнат като гъби след дъжд, посочи Атанасов.
Престъпниците основно били от Горна Оряховица и Ветово, но те оставали ненаказани, защото излъганите граждани се обаждали, след като са дали парите си и по този начин няма как някой да бъде уличен.
Преди четири години русенската дирекция на МВР пусна предупреждение за схемите на измами във вестник „Трета възраст“ и в Русе имаше известно затишие от няколко месеца. Може би и сега ще минем на този вариант пък дано се окаже успешен, каза Теодор Атанасов.