Традиционното есенно барбекю, което организира Ротари клуб „Русе-Дунав“ се проведе в събота край комплекс „Люляка“ на брега на Дунав. Благотворителната инициатива, която за четвърти път бе с основна мисия да подкрепи даровитите и изявени деца в града, събра дори чуждестранни майстори на скарата. Ротарианци от Румъния и Сърбия, както и 10 отбора от Русе и Свищов демонстрираха барбекю умения на брега на река Дунав.
Равносметката показва, че с досегашните си инициативи клубът е събрал около 150 000 лева, които са отишли за благотворителни каузи. Сред тях са възстановяване на чешмата пред сградата на Халите, подкрепа на деца в международни състезания и олимпиади по информатика и английски език, финансиране на участие на хор „Дунавски вълни“ в Италия, изработване на детски танцови носии и изграждане на няколко физкултурни училищни салони, посочи водещият на събитието актьорът Илия Деведжиев,
Резултатът от часовете зад скарата отреди първото място в благотворителната инициатива на един от отборите на домакините от клуб „Русе-Дунав“. Те спечелиха небцето на жури и публика със сочното свинско месо, въртяно над 4 часа на шиш. Втори, но също толкова атрактивни, се оказаха майсторите от Ротари клуб „Русе“, които впечатлиха със своя печен 9-килограмов амур, дълъг 110 сантиметра. Сред нестандартните барбекю предложения се наредиха и свинските уши и зурли, които са специалитет на най-младия член на „Русе-Дунав“ Виктор Славов. След края на вкусното състезание месните творби бяха разиграни на благотворителен търг.
Докато кулинарите упорито следяха случващото се на скарите пред тях, гостите на събитието се насладиха на изпълненията на финалистките от последния сезон на „България търси талант“ Мирела и Пресияна Димитрови, както и на танците на фолклорна студия „Зора“.