Трябва ли рибената чорба да има застройка или не - този въпрос породи такива страстни дискусии, за каквито си мечтаят всички телевизии по предизборно време. А арена на оживеното му разискване беше Празникът на рибата в Бръшлен, събрал в събота както доказани въдичари, така и техни приятели, които обикновено се грижат за кулинарния финал на улова им.
Пенсионираният вече капитан далечно плаване Димитър Халачев бе категоричен, че без застройка чорбата просто не струва - бистра вода, какво да й ядеш! То няма как да не й сложиш кисело мляко и яйце с белтъка, отсече капитанът. Подкрепиха го майсторите от Ряхово, които така я знаели рецептата от бабите на бабите си.
На другия лагер бе майсторката Зорица Ангелова, която обясни професионално, че на рибената чорба не й прилича застройка. Сгъстяването ставало с добре приготвените зеленчуци и с по-щедро количество риба в тенджерата.
На нейна страна бяха доказани майстори на черпака от Белград, Лом, Русия и Украйна, като всеки от тях добавяше своя тайна в рецептата, която, разбира се, не сподели с никого, а остави на лъжицата сама да говори за качеството на продукцията. 
Може Украйна и Русия да не могат да се разберат на масата на дипломатическите преговори, но тук, в Бръшлен, се събраха и готвиха заедно, коментира като независим експерт кметът на селото Димчо Петров. Всъщност той бе и основен двигател на Празника на рибата. 
Миналата година направихме по проект реконструкция на детската градина и района около нея и с финансиране по този проект организирахме за първи път такъв празник на рибата. Стана много хубаво. Всички решихме, че трябва да има продължение и го направихме сега - с помощта на общината и кметството, с подкрепата на читалището и с безценния принос на приятелите, разказа кметът - сам запален въдичар.
За да е справедливо състезанието по чистене на риба, на старта всички участници разполагаха с екземпляри с еднакъв размер. Сред вихрушката от люспи се открои Ивелина Василева от Ряхово, която спечели купата.
Градусът на настроението и емоциите бе повдигнат допълнително по време на оценяването на най-добрата домашна ракия. Майстор Зоран се включи със сръбска гроздова, която по традиция надхвърля 53-те градуса на спиртомера. С по-слабата в Сърбия си мием прозорците, обясни стандарта на съседите майсторът. Тук титлата отиде чак в Карнобат, където я отнесе Тонка Янчева, която показа, че не само мъжете разбират от правене на хубави ракии.
Най-оспорвана беше борбата за рибена чорба №1 и печена риба. Десетки майсторски кулинарни изпълнения се надпреварваха да спечелят небцето на журито, което в крайна сметка отличи чорбата на русенския скаутски клуб и печената риба на Емил Николов от Бръшлен.
Не е приключил само конкурсът за лого на празника, резултатите от който ще бъдат съобщени допълнително.
Тази година на сцената се качиха няколко фолклорни състава, а от догодина се предвижда в по-късните часове на празника музикалната територия да се разшири и към рока. Но за това ще говорим по-подробно догодина.