Ще има непременно проект, който да подкрепя. Ще обмислим дали ще е свързан с университета, с болницата, а може и с двете. Това каза бизнесменът Игнат Канев на пресконференция в събота малко преди началото на приема по повод 90-ата му годишнина. Той обясни, че първо трябва да се консултира със семейството си, което е в борда на фондация „Канев“. В управителния съвет освен Игнат Канев са и съпругата му Димитрина, както и двете му дъщери, които са с юридическо и икономическо образование. Приятелят му Христо Белоев пък припомни, че дарителската дейност на фондация „Канев“ е насочена именно към здравеопазване и образование. 
Много съм щастлив и доволен, и то благодарение на проф.Белоев, че успяхме да изградим „Канев център“, и то само за седем месеца. Като се похваля в Канада, че Канев център е направен за седем месеца, никой не може да ми повярва. Белоев успя да направи това с големи усилия. В бъдеще, ако искам да помагам на някого, това ще бъде чрез проф.Белоев. Пазете си го, иначе ще ви го открадна, защото в Канада имаме нужда от такива хора, коментира Канев. Той посочи, че и при по-нататъшната си дейност ще разчита на съдействието на университета за реализацията на благотворителните си идеи.
Бизнесменът коментира, че България е на много високо ниво и е променена. Тегли ме към тази страна, защото виждам напредък, допълни още той. 
Със сълзи в очите Канев каза, че е изключително щастлив на празника си да е в своя роден край. По време на официалната церемония за 90-ата му годишнина той бе отличен от кмета Пламен Стоилов с най-високата награда на общината - плакет „Русе“. Областният управител Стефко Бурджиев също му връчи плакет, както и удостоверение за изключителен принос в развитието на Русенска област. 
Вие сте признат по целия свят и това, което сте направили, ще пребъде. Това е един българин, който е световно известен, но това не му пречи да остане истински човек. Игнат Канев ни дава пример как трябва да се обича България и да се помага на всеки, каза Стоилов, който подари на рожденика икона на Света Богородица. 
Бурджиев пък подчерта, че е привилегия човек като Канев, със забележителни лични качества и авторитет, да е роден в Русенския край. Със своята отдаденост, любов и съпричастност към съдбата на област Русе и гражданите сте достоен пример за родолюбие, благородство и духовност, допълни още той.
Сред официалните гости за празника на Канев бяха и депутатът Пламен Нунев, който предаде и благопожеланията на премиера Бойко Борисов, Русенският митрополит Наум, ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева и цялото академично ръководство, Красимир Каракачанов, който е почетен консул на България в Торонто, председателят на настоятелството на българската църква в Брамптън Петко Маневски, председателят на Съвета на директорите на „Приста ойл“ Пламен Бобоков. Рожденикът получи поздравителни адреси от президента Росен Плевнелиев, от патриарх Неофит, както и много поздравления от роднини и приятели. Тържеството започна с изпълнения на „Биг бенд Русе“ и Тамбурашкия оркестър към общинския детски център с диригент Наталия Константинова, след което продължи с музикална програма на изявени таланти от Русе.