Фейсбук група застава срещу мародерите пред кръвните центрове, които се възползват от човешките драми и искат огромни суми за банка кръв. Колкото групата е по-рядка, толкова мизата е по-висока. Потърпевши свидетелстват, че са им искали и по 500 лева за 450 милилитра. „Кръводарители в Русе“ събира на едно място всички русенци, които са готови да дарят безвъзмездно една безценна за някого банка, а желаещите да участват в нея се увеличават средно с по един човек на час. Целта е в социалната мрежа да се създаде нещо като хуманитарна борса, в която хората, които имат нужда и тези, които са готови да им помогнат, да се свързват по най-бързия начин. Защото бързината в този случай означава живот.
И макар че във Фейсбук групата е активна едва от няколко дни, идеята за доброволно кръводаряване на организатора Иван Белчев всъщност има история, която сега се надгражда.
Преди пет години във Фейсбук създадох страница със същото име и тя събра около 700 русенци, които искат да дарят кръв. От време на време хората пишат на страницата, но проблемът е, че понякога виждам късно съобщенията, а и отнема време да ги публикувам. Преди дни една жена също беше писала, но го видях късно. Наложи се да подсилвам публикацията, като заплатя, за да достигне тя да по-голям брой хора. Затова реших да създам група, тъй като там информацията се разпространява много по-бързо до всички и нещата се случват доста по-активно, обясни Иван Белчев.
32-годишният русенец, който живее в Мюнхен, също се е сблъсквал с родната действителност по отношение на недостига на кръв в здравната система, което води до забавяне на здравната помощ.  
Когато ти се случи за първи път, виждаш, че картинката е доста грозна. През 2010 година отидох да даря кръв за мой роднина и видях как хора предлагат и продават банка кръв за около 200 лева, разказа още Белчев.
Не е необходимо присъединилите се към групата „Кръводарители в Русе“ да публикуват кръвната си група. При нужда от кръводарител те трябва да публикуват съобщение с информация за кръвната група, която се търси, за кого е нужна кръвта и каква операция предстои, както и да се посочи начин за връзка - лично съобщение, телефон.
Фейсбук групата има за цел да помогне в момент, когато е нужна кръв за операция на наш близък. Тази кръв всеки един от нас я носи и може да се отзове, като очаквам около 1000 души да се включат, които искат и са готови да дарят кръв. Целта ми е такива групи да се създадат и в други градове, тъй като няма как кампанията да е национална, защото ще стане доста хаотично, посочи Иван, като допълни, че проблемът с липсващата кръв за пациенти може да бъде решен от обществото.
За да се публикува в групата, е нужно първо да се стане член. Процедурата обаче е свързана с одобрение, което обикновено отнема около един ден. Адресът на групата „Кръводарители в Русе“ е https://www.facebook.com/groups/547607208768775/. В страницата подробно са описани стъпките и изискванията при процедурата за даряване на кръв.