За тази двойка, която излъчим, всички вие ще работите като партия. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на официалното представяне на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ.

„Заслужава си по такава тема да е консултирана с всички тези хора, които са една от най-активната част от България - кметове, министри, депутати, областни управители. Не бихме се съгласили, ако някой инициативен комитет покани някои от нас да отидем и да му се подчиняваме. съжалявам, че основният ни опонент не намери нито един честен и почетен човек. Ние имаме претенциите, че всички сме честни и почтени и сме направили много за държавата и е видимо, където и да видите. БСП като системна партия трябваше да извади свои партиен кандидат”, каза Борисов.

„За тази двойка, която излъчим, всички вие ще работите като партия. Президентът Първанов беше на БСП, Плевнелиев се опитваше да се направи, че е различен от нас, но не му се получаваше. Само, че след изборите ще каже, че вече не е от нас, стана нещо различно. Що за глупост е това, че президент трябва да е алтернатива на управлението. Държавното устройство е направено така, че да се работи в синхрон”, заяви лидерът на ГЕРБ. „Защото в различните държави така е направено, че институциите - президент, премиер, парламент трябва да работят в синхрон. Тази двойка, която излъчи ГЕРБ, за която всички като партия ще работят още вечерта след изборите трябва да заяви първо, че не е от ГЕРБ. Това не е ли лицемерие. За един час, той трябва да каже вече не съм от вас. Да, той ще го каже, всеки го е казвал“, посочи Бойко Борисов. „Ако се погледнат функциите на президент в две от тях като върховен главнокомандващ той има до себе си премиер, военен министър и началник-щаб, а в другата си основна функция по отношение на външната политика има премиер и външен министър. „Другата основна функция на президента е да познава перфектно законодателството”, каза Борисов и добави какво разбира от това един кмет, генерал, певец или артист.

Борисов заговори и за „Белене” и посочи: „Една абсолютно корупционна сделка, наречена АЕЦ „Белене”. Той отдели време, за да обясни пред събралите се слушащи го за това как се стигна до днешната ситуацията с „Белене”. Реакторите са наши, да дойдат инвеститори и аз чакам това. Само тази година най-бедната държава в ЕС е дала на най-богатите над 2,5 млрд. лв. - живи пари от бюджета на държавата. С кои очи говорят за предсрочни избори, с кои очи, запита премиерът, визирайки опозицията. „3,7 млрд. излишък в бюджета излизаме тази година, затова ли да правим предсрочни избори. Минаха стрес тестовете за банките, изключително рисков момент за държавата. За радост издържаха тестове и сега може да кажем, че имаме стабилна банковата система, която работи прекрасно с Европейската централна банка. Международният валутен фонд не спести похвалите си и ни вдигна прогнозите на 3% ръст”, заяви Бойко Борисов. Според него има рекордно ниска безработица, и има главно едно съсловие от население, което не желае да работи заради социалните придобивки, които има, безработицата е около 7%. Борисов изтъкна и новите спортните зали.

„Как изглеждат градовете ни сега - трябва да си много сляп да не видиш разликата в София от времето на синьо-червеното им управление, да се разходиш по Витошка, булевардите, метрото, парковете и градините. Може нещо да се спука - някоя спирка, щя я оправим от филма „Баш майстора” знаем, че българският строител е особен строител. Преди нямаше булевард в София, тротоар, сега счупена плочка е проблем. А какво направихме в земеделието - не остана един кв. м. необработен в България”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Стотици километри заграждения по границата направихме. Водихме една много трудна дипломатическа и каквото щете битка България да излезе във фокуса на вниманието. Оградата е едно съоръжение, което подпомага, но, ако дойдат 20-3000 души на тази ограда, тя няма да удържи. Армия пратихме, но ако дойдат там, ще ги застреляме ли - няма, а да ги пуснем в страната вътре - още повече. До този момент сме върнали на Турция над 30 000 души”, посочи премиерът. Според него трябва да търсим дипломатически и добросъседски начин, а не конфронтация за решаване на ситуацията. За съжаление Гърция не се справя добре, разбираме ги, проблемно им е, но за сметка на това стотици милиони евро от ЕК отидоха там”, посочи Борисов.

Той заяви, че е по-добре да направим зони на сигурност извън ЕС и да защитим външните граници на Съюза. „Ако държим тези хора близко до родните им места, те ще се върнат и трябва да настояваме войната в Сирия, Ирак да спре. Това не спре ли десетилетия след това не могат тези хора да се върнат”, каза Борисов.

„Не помня като най-голяма партия някой е дошъл навремето ида каже считаме 2 години предсрочно да номинираме генсек, на ООН. И сега са обиден, защо. Вие попитахме ли ни нас какво мислим, не поставихте ни под свършен факт. Опитахме се направи, необходимото да имаме приемственост в това нещо. 2 години няма лидер в света, който да не е получил искане от нас за премиера. Минаха изслушване и кандидатът на Португалия дръпна напред, нашият кандисат остава все по-назад. Има неписано правило, че е хубаво от Източна Европа и по възможност жена, предпочита се, но ако има по-добър кандидат, като колегата от Португалия и накрая ще решат за него. България предлага кандидат, решенията се взимат много от България държави, които са там, много по-голяма е играта, далече е над нас, и няма нищо с усилията ни. От нас не зависи кой ще е избран, от нас зависи да предложим кандидат - един от многото. Тогава решихме да пробваме с другия вариант г-жа Георгиева, за да имат да избират. От къде на къде ще ни се вменяват, че имаме вина за недоброто представяне. Направихме усилия, не ни питаха, а сега всички връзки, контакти ги използвахме”, заяви Борисов.