Поредно историческо предизвикателство предстои на Дунав. „Драконите“ гостуват на 26-кратния шампион на България Левски в мач от деветия кръг на Първа лига. Двубоят е по програма на днешния 2 октомври, неделя, от 17:45 ч. на стадион „Георги Аспарухов“ в София. Три точки разделят двата тима към този момент. Столичани са водачи в класирането с актив от 20 точки, а дунавци са втори - със 17.

Статистиката за срещите между двата отбора е изцяло в полза на Левски. От 49 срещи между тях в елита, те са победили в 29, 14 са завършили наравно, а едва в 6 от случаите победители са „драконите“. Головата разлика е 113:36 за „сините“ от София.

В Русе е налице относителен паритет. Дунав е с 6 победи и 7 загуби, а 11 срещи са завършвали наравно. В столицата обаче, където двата тима се срещат и днес, Левски е с 22 успеха, няма загуба, а в 3 от случаите резултатът е бил равен.

През последния сезон на русенския отбор в елита, преди да се завърне подобаващо тази есен, той побеждава с 1:0 на своя Градски стадион с гол на Пламен Петков на 18 ноември 1990 г., но губи с 0:2 в София на 25 май 1991 г. след попадения на Петър Михтарски и Станимир Стоилов през второто полувреме.