Театралният октомври започва в понеделник с една от новите постановки на русенския театър - „Жулиета“ от Андраш Вишки в постановка на Боян Иванов. На 4 октомври на Голямата сцена ще гостува шуменският театър, който ще покаже „Старопланински легенди“ по цикъла разкази на Йордан Йовков. Още два гастрола се очакват през месеца - на 13-и театърът в Ямбол ще представи пиесата на Валентин Красногоров „Всяка сряда“, а на 25-и сливенският театър ще покаже „Случайната смърт на един анархист“ от Дарио Фо с участието на Камен Воденичаров. 
Новата премиера на ДТ „Сава Огнянов“ „Женско царство“ публиката ще види на Голямата сцена на 20 октомври. Постановката и музикалната среда са дело на Орлин Дяков, хореографията - на Богдан Донев, а сценографията и костюмите - на Виолета Радкова и Веселин Николов. Ролите се изпълняват от Любомир Кънев, Ивайло Спасимиров, Ясена Господинова, Йовко Кънев, Крум Берков, Дина Шошева, Татяна Цветкова и Косьо Станев. Втора премиера се предвижда на 24 октомври.
На 27-и зрителите могат да гледат „Смъртта на котката“ от Мартин Макдона в постановка на Асен Блатечки с участието на столичните звезди Роберт Янакиев, Явор Бахаров, Александър Сано, Бойко Кръстанов, Йосиф Шамли и русенските актьори Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров.