Италианската полиция откри две картини на холандския художник Винсент ван Гог, откраднати от музей в Амстердам преди 14 години.

Произведенията „Морски пейзаж в Шевенинген“ от 1882 г. и „Богомолци, напускащи реформаторската църква в Нуене“ от 1884-1885 г. са били открити след „мащабно и продължително разследване... извършено от специализиран екип, разследващ организираната престъпност“, съобщиха от Музея на Ван Гог в Амстердам.

„Кураторът, който извърши инспекция на автентичността и произхода на творбите по искане на италианската прокуратура, стигна до категоричното заключение, че „това са истински картини“, допълват още от музея.

Въпреки своето 14-годишно изчезване двете произведения на изкуството са в добро състояние.

Холандската полиция започна международно издирване на откраднатите през 2002 г. картини, струващи милиони долари.

Картините са били взети, след като крадците са проникнали в силно охранявания Музей на Ван Гог на 7 декември, използвайки единствено стълба и въже. Извършителите са се покатерили до покрива, където са разбили прозорец и са използвали въжето, за да влязат и излязат от сградата.

Тяхното местонахождение беше напълно неизвестно, преди да бъдат открити в Неапол. Все още не е ясно кога картините ще бъдат върнати в Италия, тъй като служат като доказателства в разследване.