Две години затвор, 1000 лева глоба и три години без право да шофира. За тази присъда настоя Русенската районна прокуратура по отношение на разградчанин, който за пореден път бил хванат да върти волана пиян, като този път разменил шофьорското си място с това на спътника си, за да заблуди полицаите. Тезата на обвинението обаче не издържа в съда и на първа инстанция мъжът бе напълно оправдан. Но със сигурост думата ще има и Окръжният съд, тъй като прокуратурата ще оспори оневиняването.
Случаят, който докара разградчанина до съд, е от 12 март тази година във Ветово. Полицаи забелязали приближаващо русенско „Ауди А3“, което изведнъж заковало на място и униформените тръгнали към колата. Когато се изравнили с нея, тя изведнъж тръгнала и спряла на около 4 метра. Това принудило и полицаите да върнат назад патрулката, за да го настигнат. Щом за втори път се изравнили с аудито, то отново тръгнало, този път назад и отново спряло на няколко метра. Тогава единият от пътните полицаи слязъл от колата и странната игричка приключила. Тестът на шофьора за алкохол показала 1.42 промила, а последвалата кръвна проба извисила резултата до 1.91.
По време на проверката двамата мъже разказали, че до Ветово всъщност бил карал пътникът, а пияният му другар седнал на шофьорското място, защото имал среща с приятелката си и искал да е зад волана.
Изглежда това се е сторило правдоподобно на съда, тъй като магистратите не видяха никакви доказателства кой реално е шофирал и дали пияният и вече осъждан разградчанин трябва да бъде наказан. Напротив - експертиза дори показала, че докато колата е била спряна, полицаите не са имали възможност да видят дали мъжете в нея са си сменили местата. Безспорно било само, че пияният реално е шофирал няколко метра напред и назад, докато ту се изравнява, ту се отдръпва от патрулката. Изминаването на това незначително разстояние обаче съдът прие като неопасно поведение, което не е застрашило никого.